Пловдивчанката Мария Димитрова-Карахристева, която блъсна умишлено с автомобила си млада жена с обяснението, че била "нефилим" и "дяволско изчадие", се изправи днес пред Окръжен съд - Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

48-годишната Мария е обвинена в умишлено причиняване на средна телесна повреда на 31-годишната Петя Аргирова, довела до разстройство на здравето й.

БЛИЦ припомня, че инцидентът стана на 30 юни 2021 година на бул. "Пещерско шосе“ в Пловдив. Мария шофирала своето "Волво“, когато видяла потърпевшата на пешеходна пътека. Димитрова отклонила колата и нарочно преминала в платното за насрещно движение, без да намалява скоростта, и блъснала Петя Аргирова с автомобила си. 

Обвиняемата жена е защитавана в съда от адвокат Стефан Левашки. Той призна, че ще поиска заседанието да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, но без признаване на фактите и обстоятелствата по обвинителния акт.

"Тезата ни е, че деянието на моята клиентка е неумишлено. Тя е била в особено психическо състояние. Не мисля, че човек в такова състояние е можел да разсъждава адекватно, а още повече да е имало умисъл за прегазване на напълно непознат човек", заяви юристът.

"При самата катастрофа имаше данни, че клиентката ми е викала "това е нефилим“, "сатанинско изчадие“, "не го докосвайте“ и още реплики от сорта. Още на другия ден започна лечение при един от най-добрите пловдивски психиатри - д-р Марков. Той предписа лечение и тя се подобри. Проблемът е, че съдебно-психиатричната експертиза бе изготвена 7 месеца по-късно, не знам по чия вина.

И за мен тази експертиза не е обективна, защото след 7 месеца проведено адекватно лечение клиентката ми е съвсем различен човек. Целта ми е да докажа, че тази жена няма как да е направила това умишлено. Никой не казва, че е невинна, нека си носи наказателна отговорност за това, което е направила, но не че го е сторила умишлено", допълни още Стефан Левашки.

Днес обаче не бе даден ход на разпоредителното заседание, тъй като в залата отсъстваше потърпевшата Петя Аргирова. Тя е представила болничен лист от 25 май, а освен това е подала молба да бъде конституирана като частен обвинител. В съдебната зала отсъстваше и нейният защитник - адвокат Сузана Алекова, която е в чужбина. Поради тази причина съдия Цанкова насрочи разпоредителното заседание за 9 юни от 13,30 часа.