Изпълнителният директор на "Левски" Иво Тонев изрази категоричното си мнение, че напуска окончателно клуба, без значение какво е решението на Тодор Батков относно депозираната му оставка. Бившият шеф на тотализатора разкри, че Наско Сираков се е просълзил само минути след позорното разсъбличане на Ивайло Петев от групата фенове, който не одобриха идеята именно той да замени Славиша Йоканович начело на отбора. В обширното си интервю за предаването "Пред банята" по ТВ7 Тонев каза кои са трите причини за раздялата му с "Левски".

„Случилото се с Ивайло Петев го приемам по начина, по който и в деня, когато се случи. Това беше унижение за футболен клуб "Левски". Аз няма как да говоря от името на тези фенове, които влязоха в залата за пресконференции, но две от момчетата вечерта, като гледах случката по телевизията, ги разпознах. Не са хора, на които под някаква форма би могло да им се въздейства. Те са крайни в любовта и оценките си към "Левски", но са доста интелигентни момчета", сподели Тонев.

„Ще кажа защо подадох оставка, за да е ясно на всички – напуснах по три причини. Първата, е че тази случка е едно унижение на институцията "Левски". Второ, това са, колкото и странно да звучи, сълзите, които видях в очите на Наско Сираков веднага след случилото се при представянето. Със Сираков не мога да кажа, че сме били приятели, най-вероятно няма и да бъдем приятели, но никога не съм го чувствал враг. Когато Тодор Батков реши и го покани, му казах, че това е едно правилно решение. Тогава казах, че не искам да се занимавам със спортно-техническата дейност. Двамата с Наско седнахме и говорихме. Казахме си каквото имахме да си кажем. От този ден нататък до момента, когато напуснахме, имахме изключително коректни отношения. Аз съм се стремял да го подкрепям, без да се бъркам в работата на никого в нито един момент. Когато се водят преговори за пари, аз участвам в тях, но мисля, че това е нормално. През останалото време имахме честни и професионални отношения. Защо казах, че никога не сме били приятели и никога няма да бъдем и защо споменах за сълзите в очите му? Този човек е над 50-годишен и 2/3 от живота му са минали на този стадион и в този отбор. Този човек е живата икона на "Левски". Да го видя на 50 години и с насълзени очи, да ми каже: „Аз бях дотук“... това не мога да преглътна“, каза Тонев.

„Третата причина да напусна бе, защото след като той си тръгна, бях убеден, че това ще рефлектира върху мен. Аз съм човек, който има морал и достойнство, вече 43 години. Никога за нищо и пред никого не съм се молил. Нося си моите качества и моите недостатъци, но никога, по никакъв повод, зад гърба на никого не съм направил каквото и да е. Аз напускам "Левски". Никога името ми не е набърквано в такива неща и никога не бих допуснал да бъда замесен в интриги“, продължи вече бившият шеф в "Левски".

Тонев говори и за отношенията си с Батков и ангажиментите си към строежа на Сектор "А": „Когато става дума за "Левски", адреналинът не може да падне. Имах среща днес с Тодор Батков, видяхме се и се уточнихме. Благодарихме си за отношенията през тези години, но аз съм категоричен, че нямам желание да работя повече в "Левски". Това не е театър или някакъв цирк, който да разиграваме. Напускам всички длъжности, които заемам. От юни месец насам не съм изпълнителен директор и искам това да е ясно. Сега няма да съм в "Левски", но ще направя всичко възможно да се завърши Сектор "А", за да няма спекулации дали съм отдаден на "Левски". Сигурно ще ходя по един път седмично на стадиона, за да гледам как протича работата. А освен това ще ходя на всички мачове на отбора. Когато бием, ще се радвам, когато паднем, ще се ядосвам. Това е мое право като редови фен. В събота искам да се радвам, защото очаквам да победим ЦСКА."

"Напрежението е натрупвано с годините, в които "Левски" няма успехи, няма добро представяне, ако щете, няма и добър облик. Всичкото това нещо изпуши и излезе парата, но това по никакъв начин не може да оправдае стореното. В никакъв случай не могат така да изразят несъгласието си Петев да е треньор на "Левски". В следващите дни се видях с феновете и каквото имах, им го казах директно в очите. Фактът е, че когато влязох в "Левски", заварих официален договор между клуба и фенклуба за охраната на Сектор "Б". Единственото, което промених, е че за два от месеците, в които няма мачове, намалихме парите. Така съм го намерил, така съм го заварил, само една промяна направих. С декларацията, която пуснаха, не помогнаха на никого и го казах на г-н Владимир Владимиров. Създаде се напрежение, както и очаквах“, заяви Тонев.

„Не бих желал да коментирам периода преди моето идване, защото не е редно. Мога да говоря само от януари миналата година, когато бях назначен. През миналия сезон не можахме да станем шампиони, защото си вкарахме автогол 17 минути преди края на мача със Славия. Със съдийска помощ ли победихме ЦСКА през пролетта? Победихме всички водещи отбори – Литекс, Лудогорец... В кой мач сме имали съдийска помощ? Може накрая да излезе точно обратното – че "Левски" е бил ощетен. През пролетта стигнахме до финал за Купата на България, който загубихме след дузпи и 3:3 в редовното време. Срещу Славия загубихме нелепо – те имаха само един удар в гредата на Здравко Лазаров през второто полувреме. Това нещо ще си остане огорчение за мен, ще ми тежи през моя живот, но се надявам "Левски" да спечели много титли“, каза още вече бившият началник в клуба от "Герена".

В отговор на шеговития въпрос дали е имало междузвездни войни в "Левски", Тонев каза: „Ако е имало, тогава да поздравим Христо Йовов. Искам да се приключи това нещо. Днес се обадих на Наско, може утре да пием кафе. Може и да искам да му кажа някои неща, защото от случката не сме се чували. Батков ни разубеждаваше след случката, но аз му казах – ако Наско остане, съм готов да остана и аз. Наско каза, че кракът му повече няма да стъпи на "Герена". Считам, че не трябва да е така. Дори и да не е на работа там, това е неговият дом. Истинските мъже могат да плачат. Едно е да се просълзиш от яд, друго е да си ревльо. Имам достатъчно високо самочувствие, но е несериозно да бъда сравняван с Наско. Извън "Левски" можем да бъдем съпоставяни, защото сме отделни личности, но не и в клуба."

„Дори и да има проблеми "Левски", това е клуб, който е обичан от много хора и съм убеден, че ще се справи. Дали ще има договор с „Газпром“ или не – не мога да кажа. Пожелавам успех на "Левски" срещу ЦСКА, убеден съм, че ще бием. Желая успех и на Христо Йовов, който го чака голямо бъдеще, а също и на треньорския щаб. Нека в дербито има атмосфера, както и уважение между двете агитки. София заслужава такова дерби", каза още Иво Тонев.