ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Христо Стоичков даде дълга пресконференция по повод ситуацията в ЦСКА. Както е известно, "Титан" прехвърли акциите на Камата, което беше обявено с официална декларация. Легендата заяви, че клубът е обявен във фалит и ще има ново дружество. Ицо така и не уточни по какъв начин отборът ще остане в "А" група и на кой отбор може да вземе лиценза. Едно е сигурно, Стоичков потвърди, че ЦСКА няма да играе в евротурнирите това лято.

"Първото, което мога да кажа, е, че всички акции са при мен. Ето ги, всичките шест милиона и петстотин хиляди акции. Вече са при №8. Знам, че сте прочели декларацията, която са пуснали ръководството на "Титан". В седем без петнайсет получих акциите, които са при мен. Клубът е пълен фалит, няма накъде! Трудна е издръжката на клуба, на плащането на футболистите, ситуацията е тежка. През годините, както Митко Борисов, така и Иво Иванов са давали, но са били крадени, крадени, до безочие. Не са виновни само те, а и тези преди тях и преди тях и т.н. От 20 години има сметки. Всичко е във времето, тумороу, но днеска дойде и тудей (б.р. - има предвид днес). Кашата идва от там, комисионни, знайни и незнайни...големи светила. Ето, днес разбрах за заведено дело от министерството на военните. Друго дело, което е заведено вчера - ако не се платят 130-140 хиляди евро, ще отнемат шест точки на ЦСКА за новото първенство. Просто дело след дело", заяви Стоичков.

"Щом един клуб е фалирал, не може да плаща, няма друга алтернатива. От тук нататък има един път, да спасим ЦСКА. Знаете, че нито имам договор с ЦСКА, нито с "Титан", нито с който и да е. Дошъл съм по воля, за да мога да помогна. След като ситуацията е такава, пътят е един. Да се направи ново дружество, да се направи от нулата, без всякакви задължения и да се спасят четирите букви на отбора. Тъй като през годините сме били свидетели на много смени на цифри. То не беше АС 23, дали не беше Средец, дали не беше ЦСКА. В последните 30 години поне четири такива смени - Септемрийско знаме, Червено знаме и ситуацията е една и съща. Ще имам разговори с хора, които искат да помагат на ЦСКА. Само мога да ви уверя, че хората, с които съм говорил, са мои приятели, които обичат ЦСКА, желаят ЦСКА да бъде велик отбор. Но трябва да се почне от нулата, друга алтернатива няма. Ако искате да започнете от "В" група, заповядайте акциите. Аз това не мога да го допусна и няма да го допусна. Ще се боря със зъби и нокти да се направи читав, ясен и прозрачен клуб, какъвто феновете заслужават", допълни Камата.

На въпрос, кой ще помага финансово, Стоичков отговори: "Нито мога да спомена име, няма и да спомена име, тъй като няма да бъде коректно от моя страна. Не е нужно кой с какво и колко, важното е, че тези хора ми дават пълната гаранция, че бюджетът, който ми осигуряват, ще бъде достатъчно за мен, отбора и всички, които са в клуба. От тук нататък чакам по най-бързия начин да се разреши този проблем. За да може всички фенове на 20 юли за първия мач да са доволни. Защото ако трябваше да играем на 20-ти във "В" група, няма да са доволни. Аз не мога да гледам ЦСКА да се мота по "В" групите, където няма мрежи по стадионите. Това няма да го допусна.

"Щом не могат да се платят таксите към УЕФА и БФС, не виждам друго спасение. Не мога да извадя 20 милиона евро от джоба си и да спася някого, нали. Поел съм този ангажимент и слагам името си отпред, за да спася ЦСКА. С приятели, с каквото мога, ще се опитам. Това е моето желание. Дошъл съм тук без договор, без никакви ангажименти към никого. От тук нататък разговорите ще продължат. Дават ми уверение хората, с които съм говорил, имам честна дума, че могат да осигурят такъв бюджет, с който футболисти, треньори, ръководители, цялото ръководство от 10-15 човека, да бъдат осигурени на всяко десето или петнайсто число", каза още "червената" легенда.

На въпрос дали ще преминат играчи на Литекс в ЦСКА, Стоичков отговори: "Тези въпроси са административни, аз от администрация не разбирам. Предполагам, че Гриша Ганчев, това, което е обещал, няма да върне назад. Някои от футболистите на Литекс ще дойдат и от там нататък искам един читав и прозрачен клуб. Знам, че ситуацията е много тежка, но щом се появяват тези неща."