“Левски” приема Литекс в дербито на 7-ия кръг на “А” група. Двубоят е днес от 19:00 часа на стадион “Георги Аспарухов”. Това ще бъде вторият мач на Христо Стоичков като треньор срещу “сините”. В първата си среща Камата спечели дуела – 1:0 в 21-ия кръг на миналия сезон. БЛИЦ припомня на своите читатели какво се случи през пролетта, тъй като ситуацията беше повече от интересна.

В мач от 20-ия кръг “Левски” загуби от Миньор (Перник) с 0:1 насред “Георги Аспарухов”. Това доведе до напускането на треньора Николай Костов, което се случи в понеделник (26 март). До двубоя Литекс – “Левски” оставаха два дни, тъй като 21-ият кръг беше междинен. На “Герена” страстите се нажежиха до червено, ръководството започна да преговаря с различни треньори. Един от тях – Станимир Стоилов, беше близо до завръщане, но част от желанията му (да работи с Наско Сираков беше едно от тях), не бяха приети. Стигна се до пожарен вариант – Георги Иванов-Гонзо отново да поведе отбора. Шефовете му гласуваха доверие само няколко месеца, след като се беше провалил – през есента на 2011 година бившият нападател отново беше треньор. С него “Левски” отпадна от Спартак (Търнава) и записа 4 загуби в “А” група само през есента на 2011-а. Въпреки това през март 2012 година Гонзо отново поведе “сините”.

На 29 март (сряда) Литекс прие “Левски” в Ловеч. Първи мач за Христо Стоичков срещу “сините” и победа с 1:0. Преди кръга класирането изглеждаше по следния начин: 1.ЦСКА – 48 точки, 2.Лудогорец 45, 3.”Левски” 45. Литекс беше на 5-о място с 41 точки и се бореше за влизане в Лига Европа. След успеха на “оранжевите” с 1:0 най-облагодетелстван се оказа ЦСКА. Отборът поведе с 51 точки на върха в класирането, в същия 21 кръг Лудогорец падна у дома от Черно море с 0:2 и изостана на 6 точки зад “червените”, като дори слезе на трето място. Черноморец се промъкна на втората позиция с 46 точки. “Левски” остана четвърти с 45 точки, Литекс се приближи до Европа с 44 точки.

Победата на Стоичков в първия му мач като треньор срещу “Левски” разклати стола на Георги Иванов-Гонзо и почти го бутна от него. Последва поражение на “Левски” с 0:1 на “Герена” от Лудогорец, след което легендарният нападател подаде оставка. Викторио Павлов води отбора в един мач, след което Ясен Петров довърши сезона, а вече беше ясно, че от началото на лятото Илиан Илиев ще поведе тима.

Помощта на Христо Стоичков обаче не беше използвана от ЦСКА. Известно е какво се случи след това. “Червените” загубиха дербито с “Левски” с 0:1, паднаха от Миньор с 0:2 и така преди последния решаващ мач в Разград водеха само с 2 точки на Лудогорец.

Камата още веднъж влезе в ролята на “червен” помощник. В 29-ия кръг ЦСКА премаза Литекс с 4:1, като нямаше никакво дерби в София. Преди двубоя също беше интересно. От една страна “армейците” се нуждаеха категорично от победата, за да отидат в Разград с 2 точки преднина. От друга обаче Литекс се бореше със зъби и нокти за Европа. Евентуална загуба, каквато се получи, изхвърли “оранжевите” от турнирите. Само няколко дни след ЦСКА – Литекс (4:1) стана ясно, че Христо Стоичков е кандидат за президент на 31-кратните шампиони, което накара много хора да смятат, че двубоят в София отдавна е бил в графата “лесни” за “червените”. Само че Камата и до ден днешен все още не е стъпил в Борисовата градина като шеф./БЛИЦ