Тазвечерният съперник на Лудогорец от 1/8-финалите на Лига Европа - Валенсия, ще играе за трети път срещу български отбор. Първият сблъсък на "прилепите" с наш представител датира от 17 септември 1969 година. Тогава ЖСК-Славия бие в София с 2:0 след голове на Григоров и Шаламанов в среща от турнира за Панаирната купа.

Трябва да отбележим, че по това време "белите" са под сериозно напрежение, тъй като се сливат с Локомотив (София). Феновете и на двата тима недоволстват, но бракът по сметка между Славия и Локото не продължава дълго.

Другият двубой на испанците на родна земя е срещу ЦСКА на 13 септември 1978 година.

Вестник "Работническо дело" отделя едва едно каре на вътрешна страница в броя си на 18 септември 1969 година.

"Пред около 5 хиляди зрители на стадион "Славия" вчера се срещнаха отборите на "ЖСК-Славия" и "Валенсия" (Испания) в мач от турнира за Панаирната купа. Стартът на българските футболисти в този европейски турнир бе сполучлив. През по-голямата част на мача те имаха инициативата и постигнаха победа с резултат 2:0. Веднага трябва да се подчертае, че при повече съобразителност и настойчивост футболистите на "ЖСК-Славия" можеха да се поздравят с по-изразителна победа", пише изданието. В краткия материал са описани още головете на Григоров в 27-ата минута и на Тодор Колев от дузпа в 68-ата. Поместени са и съставите на двата тима.

IMG_8659.JPG

В същото време в. "Народен спорт" пита - "2:0 ще стигне ли?", като продължава:

"Имаше нещо тъжно и човек долавяше нещо нередно в това, че само някоко хиляди души дойдоха да наблюдават този мач от европейския турнир на панаирните градове", започва материалът на челна страница и продължава обширно на вътрешна. "В техническо отношение испанците не блестяха с кой знае какво, но те така умееха да прегрупират силите си на терена, че оставахме с впечатление, че се бранят с 6-7 души, че толкова играчи имат и в средата на терена, че и нападат с половин дузина хора!..."
Преднината от два гола не само стига, но ЖСК-Славия продължава напред след 1:1 в реванша.

IMG_8663.JPG

ЖСК-СЛАВИЯ: Симеонов, Шаламанов, Христакиев, Геров, Давидов, Т. Колев, Лукич (66 - Г. Манолов), Ив. Георгиев, Григоров, А. Михайлов (51 - Кръстев), Коцев
ВАЛЕНСИЯ: Песудо, Татоно (65 - Викар), Барапиена, Видагани, Сол, Антон, Поли, Кларамунт, Ансола (65 - Мивоте), Пакито, Коляр

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Григоров (42), 2:0 Т. Колев (68 - дузпа)
СЪДИЯ - Вотава (Унг); ст. "Славия", 7000 зрители

Не по този начин обаче протича съдбата на ЦСКА срещу същия съперник в първия кръг от турнира за Купата на УЕФА. "Армейците" печелят с 2:1 на Националния стадион "Васил Левски". Срещата на 13 септември 1978 година е посетена от 45 хиляди зрители. Тази вечер пък се очаква 41 хиляди да гледат Лудогорец срещу "прилепите" на същото съоръжение.

През 1978 година Валенсия е много силен отбор. В редиците му блестят две светила на световния футбол - аржентинецът Марио Кемпес и германецът Райнер Бонхоф. Същото лято Кемпес печели световната купа, като става и голмайстор на Мондиала, проведен в Аржентина. Същият този Супер Марио обаче изпуска дузпа срещу ЦСКА. Ударът е спасен от легендарния вратар Йордан Филипов.

IMG_8664.JPG

"Двубоят се развихри така зашеметяващо, че още в началото предвкусвахме динамиката на по-нататъшните динамични събития, започва Димитър Попдимитров репортажа си в "Народен Спорт" и продължава: - И най-радостното бе, че именно българският отбор даде тон за хубавото... Недостатъчни бяха усилията на гостите да възпрат устрема на ЦСКА, чиито атаки неочаквано се зареждаха и от дълбочина."

Попдимитров отбеляза и блестящата игра на Георги Димитров, който не само е "неуморим в отбрана", но и "знаменит бе рейдът на Г. Димитров чак до вратарското поле". Всъщност, това е дебютът на Джеки в евротурнирите...

Головете за ЦСКА в София отбелязват Спас Джевизов и Никола Христов. Спас открива резултата в 7-ата минута след красив удар с глава. В 39-ата минута за нарушение срещу Фелман е отсъдена въпросната дузпа. Кемпес, който винаги е безпощаден от бялата точка, този път не успява. Данчо Филипов спасява по чудесен начин неговия удар. В началото на второто полувреме Никола Христов увеличава преднината на ЦСКА, но в 71-ата минута с красив удар Солсона оформя крайното 2:1.

"Какъв обнадеждаващ и заслужен резултат! Но той призоваваше към още по-голяма бдителност, към неотслабваща издръжливост. За съжаление у някои армейски състезатели се прокрадва умора. Понижено бе вниманието, а и противникът започва да се окопитва все повече... И дойде ред на онова щастливо воле на Солсона, което върна усмивките на гостите - 2:1. ЦСКА трябваше да се прости с по-изразителната си победа, но без да разколебае впечатлението , че е бил по-дейният и по-яркият партньор, че е допринесъл в значителна степен за високата стойност на турнирната битка", пише още в материала.

Тези слова могат да се прочетат под заглавието "2:1 ЦСКА даде тон на хубавото". Но всичко това остава в българската столица.

"На реванша пред 50 хил. зрители на "Луис Касанова" ЦСКА отново доминира, но резултатът от София се повтаря в течение на срещата. И докато се очакват продължения, грешка на Божил Колев в 82-ата позволява на домакините да вкарат трети гол чрез Саура, а впоследствие и четвърти чрез Кемпес за крайното 4:1. "Във Валенсия не спечели по-добрият", озаглавява репортажа си пратеникът на "Народен Спорт" в Испания Милко Стефанов. Той дори добавя към материала и реакцията на вестниците "Леванте" и "Лас Провинсиас", които недоумяват как Валенсия успява да бие толкова изразително при тоталното надмощие на ЦСКА.

IMG_8669.JPG

ЦСКА С. ЗНАМЕ: Филипов, Ив. Зафиров, Г. Димитров, Ц.Василев, Б. Колев, Средков, Йончев, Пл. Марков, Джевизов, Ив. Методиев, Н. Христов (70 - Вълков)
ВАЛЕНСИЯ: Мансанедо, Карете (74 - Палмер), Серверо, Кордеро, Ботубот, Ариас, Саура, Бонхоф, Фелман, Кастеланос (61 - Солсона), Кемпес

ГОЛМАЙСТОРИ: 1:0 Джевизов (7), 2:0 Христов (54), 2:1 Солсона (71)
СЪДИЯ - Клиф Томас (Уелс); ст. "В. Левски" - 4 5000
Жълт картон: Колев, Василев, Средков; Ботубот, Кастеланос

Тази вечер топката е в краката на играчите на Лудогорец. Отборът показва завидни амбиции независимо от малкия град, в който проектът започна своя път на развитие. Зрелищното равенство 3:3 срещу Лацио в миналия кръг на Лига Европа само може да обнадежди футболните фенове за нова българска победа. И защо не разградчани да се превърнат в едва втория наш тим, изхвърлял Валенсия от европейските клубни турнири? Или третият, който е побеждавал Валенсия на родна земя. Всички искаме да е първото...
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ