ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Много лесно им се струва да се събудят без генетичния си кошмар, но няма как да стане. Поколения дегенерати – от доносника Николай до мутрите от карето за белот на ГЕРБ жадуват края на ЦСКА, но няма да го дочакат. И все пак трябва да им се признае, че максимално се доближиха до мръсната си цел благодарение на пернишките „боклуци“. Сега няма време за излишни приказки, но си спомнете колко пъти писах и говорих за ликвидаторската роля на „гърнетата“. Специално изпратени да унищожат ЦСКА от хората на Батков в Тройната коалиция през 2008 г. и поддържани с тази цел по последно от Бойко Борисов. Всеки знае за какво става дума, а пък ако не знае, ще му припомня, че Димитър Борисов и Иво Иванов се обединиха с нарко-сектора от Подуяне в подкрепата си за престъпния режим на мутромилиционерите.

И така – какво да се прави? Вариантите не са три, нито два, а само един. Тоест - каквото и да се случва като юридическа трансформация на собствеността, по никакъв начин не трябва да се пипа спортната идентичност на ЦСКА. С други думи – историята, традицията, поколенията и постиженията, превърнали четирите свещени букви в морална Библия за милиони българи. В тази насока има две фундаментални гаранции – публиката и златната шампионска звезда. Където са те, там е ЦСКА (София), там е ЦСКА (България)!

Ако е вярно, че марката „ЦСКА“ е стопирана и блокирана от НАП заради безкрайните нарушения на „боклуците“, то няма никакъв проблем този символ да бъде прехвърлен на следващия легитимен собственик. А с родовия знак естествено си върви и всичко останало от фамилната биография – титли, купи, финали, полуфинали, герои и провали.
В живота има съкровени стойности, които носят вечност независимо от формалните белези, опаковки или регистрации. Всеки знае кои са родителите му и къде е видял за първи път слънцето, независимо от промените на фамилия, паспорт или гражданство. С две думи – спортната идентичност се дава от любовта на хората, а не от Търговския закон. Затова – никакъв компромис, никакво отстъпление нито на милиметър от Храма в Парка на свободата! ЦСКА няма цена, а истинските „армейци“ никога няма да се съгласят да платят с душите си и паметта на бащите си.

И сега няколко думи за външните врагове и вътрешните кретени, размахващи като димна завеса „лицензите“ на „боклуците“. Видяхте ли за какво са влезли във великия български клуб? Да въртят мръсното си тото, да играят счетоводни номера по системата „от единия джоб в другия“, да раздуват разходите, да манипулират трансферите и в крайна сметка - да търгуват с неуспеха и да продават титлите. А сега ни стоварват върху главите 35 милиона лева дългове?! Да си ги плащат или да отиват в затвора!

Това не е проблем на социалната общност „ЦСКА“, а на фирмената структура „Титан АС“. И тъй като държавата е натрупала страшно много грехове в процеса на 23-годишния геноцид срещу „Армията“, без забавяне трябва да подкрепи изхвърлянето на „боклуците“ от Борисовата градина и да предостави марката на един нормален собственик. Това не е адвокатски казус по Търговския закон, а отворена обществена рана. Ако новите управляващи се съмняват, да си спомнят откъде тръгна съпротивата срещу режима на Бойко Борисов. От сектор „Г“, по-точно на мача ЦСКА – Берое през ноември 2012-та, когато червената агитка започна да скандира срещу бившия силовак от СИК.

Има ли мъдра воля, решение се намира за всеки проблем от особена национална и социална важност. А едва ли някой ще отрече, че съдбата на ЦСКА засяга много хора? Освен това сега е моментът държавата да покаже, че не е майчица само за Подуяне и мащеха за останалите данъкоплатци. Картината е много ясна – в Левски са харчили не по-малко, но „сините“ винаги са били на специален режим като казионен тим. Най-напред Чорни изля стотина милиона срещу монопола на първия и единствен на времето GSM-оператор, осигурен му от правителството на Иван Костов. След това Бойко Борисов изпрати руската банка и обеща „Газпром“, без да броим тото-номерата на комисаря Иво Тонев и петродоларите за „Герена“ също по държавна поръчка.
Дошло е време и ЦСКА да получи своя шанс като значима национална, социална и възпитателна институция, символизираща Българската армия. Двойният стандарт и престъпленията на управляващите към 31-кратните шампиони са толкова много от Андрей Луканов до Бойко Борисов, че помощта за избавление от „гърнетата“ и нова регистрация е съвсем дребна компенсация. Ако на „Дондуков“ №1 не го разберат, този път те ще платят сметката. Далеч преди да са изтекли 90-те дни, отпуснати на новото правителство от „Орлов мост“...

И няколко думи за „буквата“ и „члена“. Най-напред да си дадем сметка какво у нас е като хората, че да искаме британски правила във футбола? Всеки регламент е предпоследен - от парното до екологията, а всеки закон е подсладен от съответните подзаконови актове за удобна употреба от силните на деня. Да погледнем обаче към футбола. Какво толкова ще се случи при една юридическа трансформация на ЦСКА при положение, че почти всички родни клубове са били преименувани, обединявани и разделяни по десетина пъти през последните 60-70 години?

„Сините“ носят етикета Левски-Спартак-Динамо-Витоша във фамилната хроника без това де се отразява на клубната им генетика. „Белите“ са били Ударник, Строител, ЖСК-Славия, Локомотив (Сф) – също. Да не говорим за пловдивските и варненските клубове. И до ден-днешен феновете на Черно море скандират старото име на своя отбор – Тича, но всеки знае, че става дума да един и същ корен.
Запознатите по-дълбоко с нашия футбол отлично знаят, че формалната регистрация и на ЦСКА, и на Левски по никакъв начин не следва плътна юридическа линия. При „армейците“ нишката се къса между „идеалната цел“ по Закона за лицата и семейството при Вальо Михов и Любо Пенев плюс Васил Божков. При „сините“ историята е още по-мътна, защото няма черно на бяло документация, доказваща книжната връзка между Левски-Спартак при МВР, Витоша, ФК Левски на Петър Петров (Кучето) и Левски-1914. И какво от това, след като хората припознават и обичат ЦСКА - от Нако Чакмаков и Димитър Якимов до Христо Стоичков, и Левски – от Валяка до Гунди и Гиби? Останало е формалност за нотариус...

Да отчетем и това, че евентуалният трансфер на лиценза от Ловеч към „Армията“ съвсем няма да е прецедент. В момента в „А“ група се подвизават поне четири клуба с делегирани пълномощия. Преди десетина години „Локомотив“ (Пд) наследи правата от „Велбъжд“ (Кн). Малко по-късно Черноморец взе тапия от Вихър (Айтос), а в по-близки години Ботев (Пд) се възползва от жеста на Металик (Сопот), за да се измъкне от мъртвата хватка на Христолов. А дали някой се сеща, че актуалният носител на купата Берое всъщност е съвсем различен от формална гледна точка от „оригинала“ в селските групи? Но няма мое, няма твое – всичко е Берое!
Наясно съм, че ЦСКА е друга планета и омразата към ранения гигант е огромна. За всичко обаче има решение, но вариантът е само един – и преди, и сега ЦСКА е ЦСКА! Дори да тръгне по своята Голгота като Глазгоу Рейнджърс, пак ще бъде Бог, Вяра и Храм с трите шампионски звезди на иконата.
ГЕОРГИ АТАНАСОВ/Sport1