19-та секунда, 19 май, 19 часа...Символика. А може и да не е, а просто съвпадения на някакво си число. За един отбор, един град и едни фенове всичко това имаше значение. В 19-ата секунда на 16 май Балкан (Ботевград) загуби лидера си. Иван Лилов се контузи страшно и всичко приключи. Някои казват, че в тази 19-а секунда Балкан загуби цялата полуфинална серия заради отсъствието на най-важния си играч. Не смятам, че е така, защото след излизането на Лилов отборът се бори мъжки и заслужаваше да бъде на финал. Смятах го тогава, на 16 май, когато бе мач №4 в зала "Универсиада" и когато Балкан водеше с 13 точки преди последната четвърт. После обаче загуби и се стигна до 19 май 19:00 часа. Лидерът Лилов вече беше с шина на крака, с патерици, подпираше го още един от отбора, който малко след Иван Лилов излезе контузен. Така, в осакатен състав, Балкан трябваше да се бори с "Левски". Трябваше да се пребори със скъпия "Левски" и с дългата скамейка, което се оказа решаващо. Без никакви оправдания истината е следната - селекцията на "сините" е в пъти по-добра от тази в Ботевград, играчите са в пъти по-опитни, класни и могат да спечелят важен мач дори и срещу такава ентусиазирана публика. И парите на "Левски" обаче са повече. И треньорът им е горял, горял, та прегорял в родната действителност, подобна на джунгла. И не е тайна, че от години прави каквото си поиска.

00000000000000000000000000000000000000000000001.jpgА джунглата се заформи след първите два мача в Ботевград, след които Балкан водеше в серията с 2:0 победи. В София Тити Папазов взе контрола в свои ръце. Дойдоха скандалите с билетите по 19 (пак това число) и по 14 лева, дойде странният пропусквателен режим в залата, настаняването на агитката на "Левски" там, където никога не е била, пращането на публиката от Ботевград до покрива на залата и още и още. Това обаче го има в играта, цакаш до последно. Накрая е важно да вземеш последната ръка и да имаш повече точки от съперника. А Тити ги има - 3:2 и "Левски" е на финал. От тук до края на следващия сезон от Балкан и Ботевград може да търсят оправдания - в контузени играчи, неудобство на феновете и какво ли още не, но няма да бъдат прави. Или поне тези оправдания и световната конспирация не ги лиши от участие на финал. Когато си водил 13 точки в София и си загубил мача (втори път след поражението за Балканската лига пак след комфортна преднина), значи не си си научил урока. А като не си се връщаш и повтаряш отначало. Да, Тити може и да е довел съдиите от Гърция, да е имал връзки, да са заклали Балкан, да казва кога ще започват мачовете и дали ще се дават по телевизията, да го слушат всички във федерацията, но това не води до грешките на Павел Маринов, нито пък пречи на Станимир Маринов да лети в облаците, мислейки се за звезда.

Жалко за Ботевград, който няколко дни живя с една мечта, да види отбора си отново на финал. Там, където е бил и ще бъде. Жалко за онези над 4500 фенове, които напълниха "Арена Ботевград". Нека кажем истината, може би половината или колкото й да са, бяха дошли, за да гледат сеир, да псуват Тити Папазов, да ругаят. И треньорът на "Левски" има вина това да е така, нека сам осъзнае грешките си. Защото ако не беше провокацията с билетите за мача с Лацио в "Универсиада" нямаше да има последици и грозни събития. Но всички тези фенове дойдоха и за да подкрепят Балкан. Да признаем и друга истина - толкова привърженици Тити никога няма да види да викат за баскетболния "Левски", подобна бройка се събира в последно време в сектор "Б" на футболното дерби с ЦСКА.

000000000000000000000000000000000000000003.jpgЖалко за едно момче, което имаше сълзи в очите в онази 19-та секунда. И после на 19 май в 19:00 часа. Не спря да крещи към публиката: "Айде, викайте" и да размахва кърпа, дори на един крак и с две патерици в ръце. И с бяло-зелени ленти на лицето си. Душата му гореше, искаше да бъде на игрището, за да бъде до отбора. Но явно така му е било писано. Явно така е трябвало да се случи, за да бъде още по-силен. Не ми се иска да чувам тези думи след контузията му, които ги казаха някои, връщайки един момент, в който Иван Лилов контузи противник от Черно море за Купата на България. Това не е човешко и който ги изрича, няма морал, а само насажда омраза.

Омраза, която беше излишна. Война между Балкан и "Левски", която не трябваше да започва, защото все пак това бе само един полуфинал. Рисунките с магарето бяха връх на простотията и не оправдават никакви действия преди това. Подобни сцени само израждат спорта, а уж хората в баскетбола твърдят, че това е интелигентен спорт. Жалко, че хората в Ботевград паднаха толкова ниско и дано това никога не се повтори. Голям си, когато осмиваш противника, а не продължаваш да се принизяваш на неговото ниво. Дано ръководителите на баскетбола в града продължат делата си, защото това е едничкото щастие на част от тези хора. И дано тези над 4500 зрители, част от които по балкони, стълби и къде ли не, ги накарат да работят за Балкан. За да могат догодина отново да се изправят срещу Тити и този път да са научили урока си.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

П.С - Тити, няма значение къде си роден, а какво възпитание имаш. Днес ти си победител в играта с Балкан, игра на лобита, надцакване и номера. Утре обаче може да си на мястото на клуба от Ботевград в играта срещу Лукойл Академик - в играта на лобита, номера и финансовата мощ.

Снимка №3 е на Спортал.