ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

Стойчо Младенов се завърна там, където винаги му е било мястото – в ЦСКА. Газен, мачкан, тъпкан и унижаван от “титаните” и техните подлоги, той изкара цялата 2012 година не толкова на “Армията”, колкото в ада.
 
Това си беше жив пъкъл, в който Стойчо сам пожела да навлезе единствено в името на ЦСКА. Треньорът си даваше сметка, че няма да му бъде лесно, защото бе заобиколен от троянски коне, двулични люде и кърлежи, които пречеха, смучеха кръв и не помагаха на неговата кауза.
 
Същите тези му подляха вода на финалната права през пролетта на 2012 година, когато ЦСКА изпусна първото място. Макар и с разнебитен и порутен състав, Младенов направи от нищото нещо, но в последните секунди на шампионата тарикатите предпочетоха да сдадат титлата, след което, разбира се, изкараха Стойчо виновен. Върхът на идиотизма настъпи
през декември, когато треньорът бе уволнен по най-циничния и брутален начин.
 
Тръгвайки си от “Армията”, Младенов се зарече, че един ден ще се върне. И се върна. Но не в изкуствения и нов ЦСКА, а в истинския, който в крайна сметка оцеля. Сега пред Стойчо предстои още по-трудна задача. Ако някой си прави илюзията, че “червените” имат готовност за атака на титлата, значи е най-големият наивник на света. ЦСКА е съсипан всячески – физически, психически, спортно-технически, а първенството тропа на вратата. В случая не е важно как ще се представи отборът в първенството, важното е че оцеля. Защото до миналата седмица клубът бе пред закриване. Днес щеше да има ЦСКА 1923 със седалище Радомир, който щеше да тръгне от “В” група. А този, истинският, на многобройните фенове, щяха да го затрият и погребат.
 
Същият този - истинският ЦСКА, е жив, но тежко ранен. И ще му е нужно много време, за да се изправи на крака. Ще трябва търпение, ще трябват силни и здрави ръце, които да му помогнат. И най-логичният и най-естественият избор за треньора-лечител е Стойчо Младенов. Всичко друго щеше да бъде равно на поредния класически автогол. Но за да помогне на ЦСКА, Стойчо ще трябва да удари отново по масата. Силно и мощно, така както го направи преди години в Самоков. И да призове новото ръководство да го остави да работи сам. Без никакви съветници, без десни и без леви ръце, с чиято помощ през ерата “Титан” ЦСКА бе захвърлен в боклука. Да, Стойчо ще разполага с орязан бюджет, но какво от това. Важното е да се положат нови основи, което си е повече от отговорна задача.
 
За финал ми се ще да попитам с какви очи част от великите имена в историята на ЦСКА ще погледнат феновете в очите. Същите тези колоси бяха готови да заиграят по свирката на “титаните”, да унищожат истинския ЦСКА и да се прехвърлят в новия. Независимо дали той щеше да бъде симбиоза между ЦСКА и Нефтохимик, ЦСКА и Струмска слава или ЦСКА и Литекс. Много е лесно да поискаш чист клуб и да стартираш от нулата, а същевременно да убиеш реалния ЦСКА, да убиеш твоя ЦСКА, в който си играл, побеждавал, триумфирал и писал историята. Далеч по-тежко е да работиш в истинския и съсипан до корен отбор. Така както направи Стойчо за разлика от ония, които се тупат в гърдите и се кълнат, че са цесекари.
 
Да, на Младенов наистина ще му е тежко. Картинката е подобна на тази от миналата година. ЦСКА разполага с 12-13 играчи, някои от които не стават и за Струмска слава (Радомир).  Стойчо обаче ще успее, въпреки всичко и въпреки всички, ако го оставят сам да държи кирката и лопатата, с които ще гради мечтата на сектор “Г”. Между Младенов и собствениците не е желателно да се мотаят електрони с атомен заряд. Не бива и самите босове да се намесват, камо ли да правят селекцията. Случаят с “титаните” не трябва да се повтаря, иначе ЦСКА го очаква нова серия от взривове и атентати. Нужно е йерархическите закони да се спазват – шефовете дават парите, треньорът прави селекцията и подготвя отбора. Така рано или късно след завръщането на Стойчо ще се завърнат и победите, а титлите няма да си стоят на числото 31. Най-важното обаче е, че техният брой няма да започне от нулата...  
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ