Международната федерация по фигурно пързаляне (ИСУ) призна, че ще бъде предложено вдигането на минималната възраст на състезателите и това ще бъде обсъдено на предстоящия конгрес през месец юни. В основата на това предложение е скандалът с 15-годишната рускиня Камила Валиева на Олимпиадата в Пекин.

"Международната федерация потвърждава, че Съветът реши да запише предложение, с което да се вдигне минималната възраст на 17 години за всички дисциплини на фигурното пързаляне", написаха от федерацията.

Предложението не е пряко свързано със случая на 15-годишната Валиева, която даде положителен тест за забранени медикаменти през декември, но бе допусната до състезанието в китайската столица и завърши на четвърто място индивидуално на Олимпиадата. Мярката със сигурност обаче е отзвук от този скандал.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Пълният текст на предложението ще бъде публикуван на 30 април. За да бъде приет, се изисква мнозинство от 2/3 от членовете на федерацията", уточняват от ИСУ за конгреса, който ще се проведе от 6 до 10 юни в Пукет, Тайланд. 

Съветът на ИСУ е съставен от 13 члена, а президентът му - нидерландецът Ян Дийкема, е начело на ръководния орган на международната централа.

В момента минималната възраст за състезателите в спорта е 15 години, а от Международния олимпийски комитет също заявиха, че "приемат позитивно" решението на ИСУ. Президентът на МОК Томас Бах заяви на брифинг, че е притеснен от сълзите и поведението на Камила Валиева (15 г.)  и Александра Трусова (17 г.) на олимпийския турнир по фигурно пързаляне.