Изслушването на руската фигуристка Камила Валиева от Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС) е приключило, обяви генералният секретар на трибунала Матийо Рееб. Рускинята даде показания чрез видеовръзка при изслушването на жалбата ѝ до съда относно отмяната на временното ѝ наказание на Зимните олимпийски игри в Пекин. То бе наложено след положителна проба за забранено лекарство преди Игрите, но окончателното решение за тийнейджърката ще бъде обявено по-късно в понеделник.

15-годишното чудо стана първата жена, направила четворен скок на Олимпийски турнир по фигурно пързаляне, но след това настана огромен скандал заради положителна проба за допинг на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия. Установено е било забраненото вещество "триметазидин".

"Изслушването приключи, беше дълго изслушване. Сега комисията ще обсъжда до утре сутринта, до края на сутринта", каза пред репортери генералният секретар на КАС Матийо Рееб.

"Надяваме се да можем да обявим окончателно решение утре около 13.00, 14.00 или 15.00 часа следобед. Решението ще бъде оповестено или чрез прессъобщение на уебсайта, или съобщение в социалните мрежи. Трябва да организираме това и все още имаме работа по този въпрос... Не мога да коментирам нищо, което е казано по време на изслушването, но се надявам да ви дам решението... след няколко часа", добави Рееб.

На въпрос дали Валиева е дала показания, Рееб каза, че не може да отговори на въпроса.

Съставът на комисията е от арбитри от САЩ, Италия и Словения. Имената им са Джефри Бенц, Фабио Юдика и Весна Бергант Ракочевич.