Спортният арбитражен съд в Лозана обяви чаканата от спортната общественост по целия свят новина относно датата за решаване на скандалния казус с положителната допинг проба на руската фигуристка Камила Валиева. 15-годишната девойка е дала позитивен резултат за забраненото вещество  "триметазидин" по време на извънсъстезателна проверка през декември.

На 8 февруари Руската антидопингова агенция спира състезателните права на Валиева, но на следващия ден те временно са възстановени след обжалване. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Въпреки това тя участва в отборното състезание по фигурно пързаляне на  Пекин 2022, където руските фигуристи заеха първото място. Самата Камила Валиева влезе в историята, ставайки първата жена, приземила четворни скокове по време на олимпийски игри. 

След разразилия се скандал за нейната положителна допинг проба се наложи отлагане на награждаването в дисциплината и се очаква решението на Спортния арбитражен съд. Заседанието на правната инстанция в Лозана ще се проведе утре от 15:30 часа. Решението по случая обаче ще бъде оповестено в понеделник (14 февруари). 

Това е важен момент за провеждането на женското състезание по фигурно пързаляне на Олимпиадата, което трябва да започне на 15 февруари, а Валиева е тотален фаворит за златния медал. Не е изключено да има и пренареждане на крайното класиране в отборното състезание, ако се окаже, че Спортният арбитражен съд потвърди наказанието на младата рускиня.