Русия може би се нуждае от олимпийска почивка, тъй като проблемите с допинга на местните спортисти се появяват отново, след като фигуристката Камила Валиева даде положителна допинг проба на Зимните игри в Пекин, обяви членът на МОК Дик Паунд.

Руските спортисти на Пекин 2022 не се състезават под националния си флаг и символи, а носят логото на Руския олимпийски комитет на екипите си. Санкциите са наложени след допинг скандалите, разкрити след Игрите в Сочи 2014.

15-годишната Валиева стана любимка на всички в Пекин, когато стана първата жена, приземила четворен скок на Олимпиадата и помогна на тима си да спечели златото в отборната надпревара.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Вчера Международната агенция за допинг тестове съобщи, че причината за отлагането на церемонията по награждаването след резултатите от отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата е положителен резултат от допинг теста на Валиева, който е взет на 25 декември.

"В определен момент, ако проблемите с допинга са абсолютно непоправими, Русия ще бъде принудена да вземе олимпийски таймаут. Ние можем да помогнем, тъй като проблемите са много. Предлагам на руснаците да си вземат почивка за една, две или три олимпиади, докато не овладеят проблема", каза Паунд в телефонно интервю за „Ройтерс“ от Флорида.

"Руснаците не си помагат. Няма да признаят нищо и обжалват всяко едно решение. Мисля, че подходът до момента вероятно е бил твърде снизходителен, за да им позволи да се състезават като Руски олимпийски комитет. Сигурен съм, че руснаците са се обадили и опитват всичко, за да контролират нещата. Но как биха могли да изложат младо момиче на този риск. Това не е като замърсена добавка, това е нетерапевтична употреба на доста мощно лекарство", допълни членът на МОК.