Гневна реакция в Русия предизвикаха думите на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах по адрес на руската треньорка по фигурно пързаляне Етери Тутберидзе.

Къдравата блондинка едва не качи три състезателки на подиума в женското фигурно пързаляне, след като Камила Валиева се срина във волната програма и от първа стана четвърта, а след края на изпълнението й треньорката подхвана 15-годишната спортистка с въпроси за слабото й изпълнение.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Поведението й не се хареса на Бах, който обяви поведението й като "твърде студено" и несъобразено с психическото състояние на Валиева, разследвана за допинг в последната седмица.

Думите на боса не се харесаха в Русия и той беше гневно критикуван първо от вицепремиера Дмитрий Чернишенко, а после и от президента на руската федерация по фигурно пързаляне Александър Горшков.

"От чие име говори Бах? Думите му са изключително разочароващи за нас. Той позицията на МОК ли представя или личното си мнение?

Да изразяваш някаква гледна точка, използвайки позицията на председател на Олимпийския комитет, директно атакувайки атлети и треньори от една държава, е неприемливо. Това е Олимпиада, върхът в спорта. Тук духът би следвало да е различен.

Естествено, че има напрежение, а и има огромно желание за победа. Нашите спортисти преследват целите си, а те винаги са високи. Ние се гордеем с тях и треньорите им", разгневи се вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, а Горшков също атакува Бах.

"Това изявление на председателя на МОК е доста объркващо за мен. Всеки в нашия щаб направи максимални усилия да подкрепи Камила в тези невероятно трудни няколко дни.

Същите структури и организация, които направиха всичко възможно да я сринат, нарушавайки правилата на спорта, сега опитват да са морални съдници. Това е невероятно!

Естествено, че всичко, наговорено и струпано на главата на Камила в дните преди състезанието, повлия на представянето. Как може да е иначе? Това бе невероятно изпитание за едно 15-годишно момиче", заяви президентът на руската федерация по фигурно пързаляне.