В понеделник вечерта нападател уби посланика на Русия в Турция Андрей Карлов. Светът реагира остро на това нападение.
„САЩ осъждат нападението в Анкара на руския посланик Андрей Карлов“, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в свое официално заявление. „Готови сме да предложим помощ на Русия и на Турция докато разследват това срамно нападение, което е също така нападение срещу правото на дипломатите на безопасност и да представят страните си по света“, добави той.

"Днес предадох своите съболезнования за семействата и близките на руския посланик в Турция, който бе убит от радикален ислямски терорист“, заяви Доналд Тръмп в свое официално заявление. „Убийството на посланик е нарушение на всичките правила на цивилизования ред и трябва да бъде осъдено“, добави той. 
„Дълбоко съм потресен от новината за трагичната гибел на посланика на Русия в Турция Андрей Генадиевич Карлов. Решително и без уговорки осъждаме това кърваво терористично престъпление“, пише в съболезнователна телеграма на президента на Азербайджан Алиев. Президентът е изразил и съболезнования на семейството, роднините и близките на загиналия дипломат.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е осъдил убийството на руския посланик в Турция Андрей Карлов, заявявайки, че е „шокиран от този безсмислен акт на терор“.„

Германското правителството по най-категоричен начин осъди убийството на руския посланик в Анкара. Прес-секретарят на правителството Щефен Зайберт определи деянието като „безсмислено действие“. „Нашите мисли са заедно със семейството му“, добави той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини изрази „солидарност с русия пред лицето на това престъпно насилствено действие“. „ЕС осъжда по най-решителен начин това нападение срещу представителя на вашата страна в Турция“, заяви Могерини.
„Осъждаме зловещото убийство на руския посланик в Турция. Осъждаме всякакви форми и прояви на тероризма и сме за необходимостта да се осъществи правосъдие по отношение на виновниците“, заяви външният министър на Молдова Андрей Галбур.

„Решително осъждам гнусното убийство на руския посланик в Анкара“, написа генералният секретар на ОССЕ Ламберто Заниер на личната си страница в социалната мрежа „Туитър“. „Трябва да създадем единен фронт срещу тероризма“, добави той. 

Съболезнования за жертвите и осъждания за извършителя са изразили и външните министри на Китай и на Италия.Източник: "Фокус"