Критиците на Путин от Русия и Запада проведоха частна среща, за да обсъдят начините за прекратяване на управлението на терора в Русия.

За това пише Юлиан Репке, журналист от германското издание Bild, предаде Укринформ.

Срещата се състоя в четвъртък в затворен курорт близо до Вилнюс. В него участваха около 70 души. Много от тях от години живеят в чужбина, други се опитват да оцелеят в Русия, отбелязва Репке.

„Путин донесе путинизма в Русия по същия начин, по който Хитлер направи фашизма социално приемлив в Германия“, каза един делегат.
Друг представител от Санкт Петербург отбелязва: „Германците бяха прогнили от Хитлер, както руснаците са гнили от Путин, но и двата народа сами улесниха своите деспоти“.

Московският журналист добави, че още преди войната Русия е била „фашистка диктатура, но на 24 февруари фашизмът се превърна в истинска нацистка диктатура“.

Друг участник подчерта, че войната на Путин срещу Украйна е не само геополитическа, но и етническа, а „руският свят“ е расистка идеология, хората на Запад не осъзнават това. Според него Путин смята, че руснаците етнически превъзхождат украинците.

Ето защо е необходима „депутинизация” на Русия и то възможно най-скоро, подчертава авторът.
По време на срещата те обсъдиха три сценария за Русия без Путин. Най-оптимистичният от тях е, че „Русия ще стане велика Украйна“. Пукнатините в режима ще доведат до неговия край, ще се проведат демократични избори и Русия ще се развива по украинска линия. Но това е много малко вероятно, признават участниците.

Вторият сценарий е Путин да бъде свален от собствените си генерали, а сегашният владетел до известна степен ще бъде заменен от нов разпалвач на война. В това участниците в срещата виждат и възможности за Русия. „Всяка промяна е стъпка напред в сегашната ситуация“, коментира един от присъстващите.

И третият сценарий, най-лошият - "въстание отдолу". Ако масите се надигнат срещу режима от страх и отчаяние, ще възникнат условия, подобни на война, ще започнат улични боеве във всички градове и Русия ще се разпадне на много републики.

Несъмнено според участниците само едно нещо: „Путин ще напусне Кремъл с краката напред“.


Превод: БЛИЦ