Британският министър за Северна Ирландия Брандън Люис подаде оставка, съобщава "Ройтерс".

Като причина за решението си той е посочил, че вече не вярва, че ценностите като честност, почтеност и взаимно уважение се поддържат от правителството на премиера Борис Джонсън.

Люис е поредният от около 40 политици, които напуснаха държавни постове през последните два дни в опит да принудят Джонсън да излезе от властта.

Хелън Уотли, младши министър на финансите, също напусна поста си.

Вчера премиерът Борис Джонсън отказа да подаде оставка, призован от министрите, пристигнали в резиденцията му на "Даунинг стрийт", и заяви, че ще "продължи борбата".

До решението за масовите оставки се стигна, след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си.

Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Още не е стихнал и гневът заради т.нар. скандал "Партигейт" - партитата на "Даунинг стрийт", провеждани в нарушение на въведените национални локдауни по време на пандемията от COVID-19.

Подадените министерски оставки означават, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост. Въпреки това обаче някои министри, сред които Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха заявка, че ще останат в правителството.