Руски документи, в които се посочва увеличение на военните разходи през 2024 г., показват, че Москва се подготвя за "още няколко години бойни действия в Украйна", твърди Министерството на отбраната на Обединеното кралство, в последната си актуализация на разузнавателната информация, публикувана в Х.

Министерството заявява, че документи, очевидно изтекли от руското финансово министерство, показват, че разходите за отбрана на страната ще нараснат до около 30% от общите публични разходи през 2024 г.

Руското министерство предлага бюджет за отбрана в размер на 10,8 трлн. рубли (207 млрд. лева), което се равнява на около 6 % от БВП и представлява 68 % увеличение спрямо 2023 г.

Много е вероятно Русия да може да поддържа това ниво на разходи за отбрана до 2024 г., но само за сметка на икономиката като цяло.

Пълните данни за руските разходи за отбрана винаги са засекретени, но тези цифри подсказват, че Русия се подготвя за още няколко години бойни действия в Украйна.

Това е следствие от публичните коментари на министъра на отбраната Сергей Шойгу, в които той предполага, че е готов конфликтът да продължи и през 2025 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук