Франция повишава степента на тревога и засилва охраната на коледните базари след стрелбата снощи в Страсбург. При нападението бяха бяха убити 3 души, а 12 - ранени, съобщи министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Президентът на Франция Еманюел Макрон поднесе съболезнования, информира БНТ.

Засилен е контролът на коледните базари в страната, както и охраната по границите. Това обяви френският вътрешен министър Кристоф Кастанер на специален брифинг в Страсбург, който стана сцена на нападение.

„В 19:50 часа в Страсбург мъж е извършил нападения на три места в града. Той е убил трима души и е ранил други 12, от които шестима са в критично състояние. Силите за сигурност са използвали оръжие в опит да спрат стрелеца. Между 20:20 ч. и 21:.00 ч. нападателят е участвал в две престрелки със силите за сигурност“, каза Кастанер.

Стрелецът все още е на свобода, а в операцията по задържането му участват около стотици служители на реда. Заподозряният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Той е имал присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че въпреки засилените мерки за сигурност училищата в града ще останат отворени, като родителите трябва да решат дали да пуснат децата си.

Снощи блокирани останаха и евродепутатите, които са в Страсбург на редовна сесия на Европейския парламент.
Коледният базар в Страсбург е сред най-известните в Европа и е посещаван всяка година от около два милиона души. Днес в града е обявен траур.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!