Сега на фронта Бахмутската посока е най-кървавата, която очевидно се превърна в ключова точка в тази война. Това каза говорителят на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий пред ЛIГА.НОВИНИ.

"Днес Бахмутското направление е най-кървавото, най-жестокото и най-трудното направление в руско-украинската война. И, може би, ключовият момент в разрешаването на тази война и други населени места", каза Череватий.

По думите му само за изминалото денонощие близо до Бахмут са регистрирани 261 вражески обстрела от различни артилерийски системи.

„На фона на всичко това врагът търпи много тежки загуби, всеки ден е в посока Бахмут, вероятно най-голямата концентрация на загуби на противника. Само през този ден той загуби 81 души убити и 68 ранени“, каза говорителят на въоръжените сили на Украйна.

Според Череватий като цяло на източния фронт руснаците търпят най-големи загуби, но те се бият за Бахмут, за да покажат „освобождението на Донбас“ на политическо ниво и да обяснят „защо загинаха руските войници“.

„Следователно Бахмут е една от ключовите точки, които те биха искали да преминат“, каза Черевати.

Той добави, че Силите за отбрана постоянно, в трудни условия, нанасят контраудари по противника, като масово унищожават личен състав и техника.

„И като цяло противникът е изтощен в тези битки“, каза говорителят на Източната група войски.

На 1 декември Институтът за изследване на войната изрази мнение, че действията на Русия край Бахмут показват, че Руската федерация не си взема поуки.
На 2 декември британското разузнаване заяви, че за Русия превземането на Бахмут има символично значение.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук