„От първия момент „Нова Демокрация“ подчертава, че договорът от Преспа не е добър за Гърция. В тази връзка тя поиска вот на недоверие за правителството през юни“, заявиха от основната гръцка опозиционна партия в понеделник във връзка с проведения в неделя референдум за името в Македония, предава държавната агенция АНА-МПА.

От „Нова Демокрация“ добавят: „Напълно противоположните реакции на СИРИЗА и АНЕЛ („Независимите гърци“) за резултата от референдума в Скопие, за съжаление, потвърждава, че страната се управлява от цинично партньорство на хора, които са безразлични към националните интереси. Те се интересуват единствено от това да останат в правителството още няколко месеца. „Нова Демокрация“ ще даде всичко от себе си, за да предотврати прилагането на вредното Преспанско споразумение“.

Мнозинството от македонските граждани подкрепиха Договора от Преспа на референдума. 91,37% или 593 315 души са гласували „за“, докато само 5,64% или 36 596 са били „против“. Невалидните бюлетини са 2,99%. Това показват данните при 97% обработени избирателни протоколи, съобщиха по-рано от Държавната избирателна комисия (ДИК). Избирателната активност е била 36,79%, като това означава, че са гласували общо 649 376 души.

В Република Македония се проведе референдум, на който гражданите трябваше да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на всенародно допитване.