Принц Хари и съпругата му Меган вече няма да бъдат действащи членове на британското кралско семейство и няма да използват титлите "кралски височества", обяви извънредно тази вечер Бъкингамският дворец, цитиран от Ройтерс.

"Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството", заявява кралица Елизабет Втора в изявление.

Близка до Меган разказа за тормоза над херцогинята в двореца, а Хари от Супермен станал...

Хари и Меган обаче повече няма да получават обществени средства и ще възстановят сумата от 2,4 млн. бр. лири (3,1 млн. долара), похарчена за ремонта на резиденцията им. Frogmore Cottage, която обаче, ще остане техен семеен дом във Великобритания. 

Принц Чарлз ще продължи да финансира частно поддържането на резиденцията. "Признавам предизвикателствата, които трябваше да понесат като резултат от засиленото внимание през последните две години, и подкрепям желанието им за по-независим живот", заявява кралицата.

Започна се: Хари и Меган останаха без тази привилегия

Тя допълва, че е особено горда от начина, по който Меган е станала част от семейството.

Мегани и Хари ще продължат да поддържат своите благотворителни организации и асоциации, но "вече официално не представляват кралицата", се казва в разпространеното тази вечер изявление от Бъкингамския дворец.В него не се коментират подробностите относно мерките за сигурност на принц Хари и Меган Маркъл, но се казва, че "има добре установени, независими процеси за определяне на необходимостта от публично финансирана сигурност".

Очаква се тази нова договореност да бъде въведена през пролетта на тази година.

Нейно величество им пожела "щастлив и спокоен нов живот", след като спомена за херцогинята отделно.

Кралицата каза: „Искам да им благодаря за цялата им всеотдайна работа в цялата страна, в Общността и извън нея“.

Превод БЛИЦ