Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров коментира плановете на Обединеното кралство да доставя на режима в Киев боеприпаси с обеднен уран.

„Западните страни отдавна вече не крият подлата си риторика срещу Русия. Дори успяха да „успокоят“ всички, като казаха, че това не е радиоактивен уран.

Вече някъде, но в Русия има хиляди пъти по-малко такива глупаци, които не разбират свойствата на тежкия метал.

Няма да ви напомням за последствията от използването на такива мръсни снаряди, но смятам, че враждебните на Русия страни не трябва дори да заекват на буквата „У“.

Веднъж да демонстрираме на Запада на собствените му територии последствията от замърсяването с уран и желанието да се говори на тази тема ще изчезне от само себе си “, написа той в своя канал в Telegram и бе цитиран от чужди агенции.

Тези думи на Кадиров бяха и отговор на атаката на Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за сигурност на Белия дом, който увери, че „обедненият уран е изследван в областта на общественото здраве и не представлява радиационна заплаха, и по никакъв начин не се доближава до областта на ядрените оръжия.

Според Кърби "това е често срещан вид боеприпаси, които се използват поради своите бронебойни свойства".

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук