В началото на 2016 г. в Екет, Нигерия, основателката на благотворителната организация „Земя на надеждата“ Аня Рингрен Ловен от Дания намери изоставено двегодишно дете на улицата.

То беше изключително изтощено и болно. Девойката е дала на момчето да пие вода и кадърът, направен в този момент, стана популярен в целия свят, карайки сърцата да потръпнат от видяното.

Малкото дете е хоспитализирано в критично състояние и никой не е знаел дали ще оцелее или не. Но момчето, което било наречено Хоуп (което се превежда от английски като „надежда“), преодоляло всичко и се променило до неузнаваемост, информира "Мирър".Почти пет години по-късно той е здраво, весело и интелигентно дете, което обича да ходи на училище, да спортува и също така да рисува. Това се е превърна в негова истинска страст. "Ние го наричаме нашия малък Пикасо", отбелязва Аня.

Сега момчето е под грижите на благотворителна организация. Никой от роднините му не е могло да бъде намерен. Родителите изоставиха малкия си син поради местни суеверия - заподозрели го в магьосничество.Според думите на Аня, сега Хоуп може вече да гледа старата си снимка без болка и страх. Никой не го учи да мрази родителите си и не го принуждава да ги обвинява. В крайна сметка, причината за тяхната постъпка, според датчанката, се крие в липсата на образование, крайна бедност, религиозен фанатизъм и корупция, които процъфтяват в страната."Той често показва снимката и се усмихва сякаш се гордее. Но ние знаем, че не става въпрос за гордост. Децата се раждат със способността да прощават, раждат се без предразсъдъци. Именно когато децата са учени какво да мислят, а не как да мислят, ние се проваляме като общество", споделя Аня Ринггрен Лоуен

Обвиненията в магьосничество често произтичат от смърт или болест в семейството, лоша реколтата, проблеми в работата или безплодие. Жертвата на подозрението обикновено е дете, което след това е отхвърлено от местните жители. Аня и екипът й са спасили над 300 деца в Африка.

Превод и редакция: БЛИЦ