Вече две седмици в центъра на Киев е изложен на показ билборд с надписа "Който не оре, е москал". Поръчителят на рекламата, според надписа на билборда, е украинското миниетсрвто на икономиката, предава УНН.  

Детайли 

В момента официално регистрираните безработни в Украйна достигат 319 800 души. Подобна статистика цитира и първия заместник председател ма парламентарната комисия по финансите, данъчната и митническата политика Ярослав Железняк. Очевидно, именно за тези хора, които към  момента нямат работа, се отнася посланието на билборда.  

Цитат 

"Важно е да се разбере, че много наши граждани, изгубили работата си и дома си, просто са заминали в чужбина или не искат да се регистрират", подчерта Железняк. 

Експертът по социална политика Андрей Павловский отбелязва, че в Украйна в момента има много голям проблем с трудоустрояването: тоест, търсенето превишава предлагането.  

"Най-много войната удари икономиката, много предприятелия прекратиха работа. Особено в районите, където се водят активни бойни действия и в районите до тях. Според оценки на Международната организация на труда, Украйна е изгубила над 5 милиона работни места, към това трябва да се добави и безработицата преди войната. Става дума за още 5 милиона души. С времето това ще стане проблем номер едно", подчертава той. 

Павловский разказва, че проблем с безработицата има дори и в столицата. 

"В Киев преди войната 4-5 души се бореха за едно работно място, а сега - 15-20. Обърнете внимание - според официалните данни, 80-85% от безработните са висшисти. те най-трудно ди намират работа. Парадоксът е, че колкото си по-квалифициран, толкова ти е по-трудно да си намериш работа", казва експертът. 

Превод и редакция: БЛИЦ