Енергийните компании, които са спечелили поради покачването на цените на енергията поради конфликта в Украйна, трябва да прехвърлят част от средствата за възстановяване на страната. Това мнение изрази министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко в интервю за Politico.

"Много енергийни компании правят огромни неочаквани печалби поради войната. Оценихме ги на повече от 200 милиарда долара. Мисля, че би било справедливо да споделят тези пари с Украйна. Имам предвид  да ни помогнат да се възстановим, да възстановим енергийния сектор", каза Галущенко.

Според американското издание, цифрата от 200 милиарда долара, цитирана от украинския министър, е печалбата за 2022 г. на пет водещи енергийни компании, включително британските Shell и BP, американските Chevron и ExxonMobil и френската Total.

В началото на февруари CNN съобщи, че тези компании са реализирали рекордна печалба от 199,3 милиарда долара през последната година.

Галущенко отбеляза, че литовската компания Ignitis Group вече е обявила готовността си да изпрати около 10% от печалбата си за подпомагане на възстановяването на Украйна. Той призова други международни компании да последват примера.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук