Очаква се третият процес за импийчмънт в историята на САЩ да приключи довечера в Сената с оправдаване на президента Доналд Тръмп по обвиненията в злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса, съобщава ДПА.

Очаква се сенаторите да гласуват съобразно партийната си принадлежност и тъй като Републиканците държат мнозинство в Горната камара на Конгреса с 53 от 100 места, 47-те им колеги демократи едва ли ще съберат нужните за осъждане на президента две трети от гласовете, за които е нужна подкрепата от най-малко 20 сенатори републиканци.

Републиканците пък се надяват един или двама сенатори демократи да гласуват заедно с тях за оправдаване на президента. Това би било още по-голяма победа за Тръмп, защото ще може да заяви, че оправдаването му е било подкрепено от представители и на двете партии.

През месец декември Камарата на представителите гласува за импийчмънт на Тръмп, като го обвини, че е задържал военна помощ за Украйна, за да окаже натиск на Киев да разследва политическия му съперник и бивш вицепрезидент Джо Байдън, а след това е възпрепятствал разследването на Камарата, за да прикрие действията си.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви в понеделник, че Белият дом и републиканците прикриват истината.

Вчера лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл определи разследването за импийчмънт на Тръмп в Камарата на представителите като "най-претупаното, най-несправедливото и най-повърхностно разследване в историята".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ