Проправителствени въоръжени лица са открили стрелба по демонстрантите в Техеран, само часове след като американският президент Доналд Тръмп предупреди да не се убиват протестиращи, които недоволстват заради свалянето на пътническия самолет със 176 души на борда, съобщава "Дейли Мейл".

На кадри от местните медии се вижда жена, от която тече кръв от предполагаема огнестрелна рана в иранската столица на фона на яростни протести срещу режима на властите в страната.

Други кадри показват мъж, който държи пушка, бягащ от мястото, докато тълпата се събира около жена, за която се смята, че е убита недалеч от емблематичния площад Азади.Преди това хиляди се бяха стекли на протест по улиците на Техеран, след като правителството призна, че пътническият самолет, превозващ 176 души, е бил свален от ракета.Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати преди часове съобщение на солидарност на демонстрантите, пишейки в Туитър: „До лидерите на Иран – НЕ УБИВАЙТЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СИ! Вече арестувахте и погубихте хиляди. Не забравяйте, че светът и най-вече САЩ ви наблюдават. Пуснете отново интернет и дайте свобода на репортерите. Спрете да убивате прекрасния си ирански народ!“.

Предупреждението на американския лидер дойде след като студенти окупираха вратите на Техническия университет Амиркабир близо до бившето американско посолство в знак на протест срещу върховния лидер на Иран Аятолах Али Хаменей.В неделя вечер напрежението в града изглежда се превръщаше в хаос с демонстранти, които подпалват и късат плакати на сирийския лидер и убития генерал Касем Сюлеймани.

На фона на виковете „Смърт за Хаменей“ силите за сигурност откриха огън с гумени куршуми и сълзотворен газ, показват кадри в социалните медии, като стотици се спасяват тичайки в ужас.Според различни информации, срещу демонстрантите са били пуснати членове на "Басиж", военизирано доброволческо крило на Ислямската революционна гвардия, което действа по нареждане на режима.

Превод и редакция: БЛИЦ