Реакцията на руския президент Владимир Путин на опитите на колективния Запад да блокира руския златен резерв, беше изненада за САЩ.

Съединените щати и техните съюзници наложиха няколко пакета от санкции, които трябваше да нанесат опустошителен удар на руската икономика. Русия обаче се справя добре със санкционния натиск. Оценявайки неефективността на санкциите, Вашингтон реши да нанесе удар по златните резерви на Русия, смята китайското издание NetEase.

Златните резерви на Русия са сред петте най-големи в света. Това са огромни активи, които могат да се използват за взаимни разплащания с международни партньори и стабилизиране на националната валута.

Освен това руските златни резерви се съхраняват на територията на страната. Тоест Русия не последва пътя на други държави , които прехвърлиха своите златни резерви в западни банки за съхранение и сега изпитват проблеми с връщането му, се казва в статията (превод на PolitRussia).

Имайте предвид, че един от най-ярките примери в това отношение е Венецуела. Златните резерви на тази страна - около милиард долара - се съхраняват във Великобритания. Властите на тази страна обаче отказват да го върнат на Венецуела под предлог, че не признават легитимността на сегашните венецуелски власти. А британските съдилища отхвърлят исковете на Венецуела.

Що се отнася до руските златни резерви, САЩ преди време наложиха санкции върху руското злато , които предполагат блокиране на вноса на благородния метал, отбелязва китайското издание.

Ако обаче САЩ са очаквали, че тези ограничителни мерки ще предизвикат паника в Москва, те са се объркали. Реакцията на руския президент на случилото се беше пълна изненада за Вашингтон.

Вместо очакваната паника, руските власти реагираха много хладнокръвно . Руският президент коментира западните санкции само с думите на американския писател Марк Твен: „Слуховете за моята смърт са силно преувеличени“.

Както отбелязва китайското издание, по този начин той заяви, че Западът не успя да осъществи санкционния блицкриг срещу Русия. И известно време по-късно президентът на Русия подписа указ за контрамерки , който предполага забрана за сделки с руски стратегически акции с компании от неприятелски страни.

„Путин „спря да бъде учтив“ със западните си партньори и прояви твърдост“, се подчертава в статията на китайското издание.

Припомняме, че в края на юли във Великобритания влезе в сила забрана за закупуване на руско злато . В същото време Европейският съюз одобри седмия пакет от антируски санкции, който включваше забрана за закупуване, внос или трансфер на злато от Русия, включително бижута.