Научният сътрудник в Геофизичното инженерство на университета Коджаели д-р Хамдула Ливаоглу пусна зловещия грохот от земетресението в Кахраманмараш, което събуди Турция в 04:17 ч. тази сутрин, пише Флагман бг.

"Човешкото ухо не може да чуе честоти, по-ниски от 20 Hz. Честотите на сигнала за земетресение също обикновено са под 20 Hz.

В тези анализи, в допълнение към разкриването на звуците, които сеизмичните сигнали могат да създадат, докато усъвършенствано удрят подземните скали, също могат да допринесат за проучвания на земетресения със своите отличителни характеристики.

В зависимост от периода на вземане на проби от сигналите за земетресение, записани от сеизмометрите, лентовите скорости се увеличават и сеизмограмата (запис на земетресение) се компресира, така че земетресението да може да се чуе.

По този начин честотното съдържание се усилва до прагове, които човешкото ухо може да чуе.

Чрез използването на едни и същи параметри на компресия за всяко земетресение могат да се произведат характерни звуци и да се разграничат критерии като характеристиките на източника на земетресенията и продължителността на треперенето, обяснява ученият.
 

Жертвите на опустошителното земетресение вече са 1500, над 8000 души са ранени. Спасителните операции продължават, надеждата на хората е да извадят колкото се може повече живи хора от руините. 

Експерти споделят, че хилядите порутените жилищни блокове предимно са нови сгради, което означава, че през последните години все по-ниско е качеството на строителството в Турция. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук