Бившият депутат в руската Дума Иля Пономарьов обяви, че руски партизани стоят зад бомбения атентат, при който загина Даря Дугина.

От Киев, където се намира в момента, Пономарьов обяви, че е бил упълномощен да прочете изявление на Националната републиканска армия, която се бори против властта на руския президент Владимир Путин, съобщава БНР.

"Тази акция, както и много други партизански действия, извършени на територията на Русия през последните месеци, беше извършена от Националната републиканска армия.

- Обявяваме президента Путин за узурпатор на властта, военнопрестъпник, изменил конституцията, който освен това води братоубийствена война между славянски народи и изпраща руските войници на сигурна и безсмислена смърт", гласи част от изявлението на организацията, прочетено от Пономарьов пред рускоезичния опозиционен телевизионен канал "Утро февраля". 

Пономарьов добави, че партизани на територията на Русия са в готовност да извършат и други подобни атаки срещу високопоставени държавни представители, олигарси, свързани с Кремъл, както и срещу членове на силите за сигурност на Руската федерация.

БЛИЦ припомня Иля Пономарьов е известен и с други твърдения от и за върховете на Кремъл, без да са подкрепяни от конкретни доказаталства, като отношенията между Путин и Алина Кабаева например.

Даря Дугина беше дъщерята на Александър Дугин - виден идеолог на руския национализъм и сред хората от близкия кръг на руския президент Владимир Путин. Тя беше убита през уикенда при експлозия на джипа, с който се е движила в покрайнините на Москва. Според анализатори истинската цел на атентата е бил Александър Дугин. 

По-рано от Москва допуснаха, че зад убийството стоят властите в Киев, но Украйна категорично отхвърли тези твърдения. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук