Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожаването на произведения в САЩ зенитно-ракетен комплекс M1097 Avenger в зона за специална военна операция. 

Според ведомството това се е случило в купянското направление, където противниковата техника не е могла да устои на въздушните удари и артилерийския огън от Западната група войски, пишат чужди агенции.

„Живият състав и техниката на 14-та, 32-ра механизирани бригади и 25-та въздушно-десантна бригада на украинските въоръжени сили бяха поразени в районите на населените места Загоруйковка и Ивановка (Харковска област), както и Розовка и Берестовое (ЛНР)“, съобщиха от Министерството на отбраната.

В същия район за едно денонощие са унищожени над 65 украински военни и две превозни средства, допълват от ведомството.

Avenger е американска противовъздушна ракетна система с малък обсег. Използва се за унищожаване на въздушни цели - предимно безпилотни летателни апарати. Комплексът обикновено се поставя върху шасито на превозно средство с висока проходимост. Например Avenger, който беше унищожен през май в района на Водяное от руския дрон Lancet, беше разположен на базата на автомобил Hummer.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук