Службата за сигурност, съвместно с Националната полиция на Украйна, разкри нарушители в района на Ровне, които са взимали пари от роднини на изчезналите защитници на Украйна. Престъпната схема е организирана от трима лишени от свобода за тежки престъпления в поправителна колония. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

Затворниците намирали чрез интернет онези, които търсят познати бойци, и им се представяли като военни. От СБУ съобщиха, че нападателите са предлагали помощ за установяване на информация за изчезналите защитници и дори за освобождаването им от плен срещу пари.

"Цената на подобни "услуги" варираше от 3 до 100 хиляди гривни. Сумата зависеше от емоционалното и психологическото състояние на жертвите и техните финансови възможности", съобщава пресслужбата.

Жертвите превеждали средства по банковите карти на познат на един от затворниците, след което връзката с „военнослужещите” била прекъсната.

„Установено е, че измамниците са търсили жертвите си в тематичните общности на популярни социални мрежи, към които са се присъединявали от фалшиви акаунти“, подчертават от Службата за сигурност.

В частна кореспонденция с роднини на военнопленници, затворниците са прибягвали до натиск и манипулация, споделят от пресслужбата.

По време на претърсвания служителите на реда откриха две дузини SIM-карти у приятел на един от тях, на които били регистрирани фалшиви акаунти в социалните мрежи. СБУ иззе и пет банкови карти, по които жертвите превеждали пари, мобилни телефони и таблети. Освен това в апартамента са намерени груби бележки с доказателства.

„В момента се решава въпросът за информиране на обвиняемите за подозрение по част 3 на член 190 от Наказателния кодекс на Украйна (измама). Продължава разследване за изправяне на извършителите пред правосъдието“, каза СБУ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук