За дни четирима чуждестранни наемници бяха убити в Украйна. Това съобщава прессекретарят на т.нар. „Международен легион за отбрана на Украйна“, норвежкият неонацист Дамиен Магру

Сред загиналите са холандецът Роналд Фогелаара, 47-годишният австралиец Майкъл О'Нийл, Бьорн Бенджамин Клавис и Уилфрид Блери, информира украинското издание strana.today.

"Бихме искали да почетем паметта на нашите братя по оръжие: Роналд Фогелар, Майкъл О'Нийл, Бьорн Бенджамин Клавис и Уилфрид Блери", се казва в съобщение на легиона във Facebook.

По първоначални данни е известно, че двама от бойците са загинали през май, а един в първите дни на юни. 

Ръководителят и основател на The American Conservative Патрик Дж. Бюканън заяви, че интересите на САЩ и Украйна в конфликта с Русия са сериозно в противоречие. Според него на президента Владимир Зеленски трябва да се обясни, че Вашингтон няма да рискува репутацията си за Украйна. 

В США заявили, что не готовы воевать с Россией ради Украины

Военните интереси на двете страни се разминавали. За Съединените щати е важно напрежението от конфликта да отшуми и САЩ да не бъдат въвлечени в конфронтация с Русия.

Независимостта, териториалната цялост и демократичното управление на Украйна, макар и подкрепяни от САЩ, не са жизненоважни интереси, каза Бюканън, добавяйки, че никой от тях не оправдава война с Русия, която може да застраши сигурността й, ако се използват ядрени оръжия.

„От първите дни на тази война през февруари ние изключихме присъствието на американски войски или участието на Съединените щати в „зоната, забранена за полети“, което би изисквало американски пилоти да свалят руски самолети", спомня си Бюканън. Според него целта на президента Владимир Зеленски е да победи руските окупатори и прогонването им от Украйна ще изисква повече подкрепа от САЩ и НАТО, отколкото те искат или вероятно ще получи.

Според него САЩ и НАТО са готови да доставят на Украйна оръжия, за да се защитава и да победят руснаците в конфликта, но нито НАТО, нито САЩ са готови да се бият с тях. Когато става въпрос за битка и смърт, това е тяхната война, а не нашата, заключи Бюканън.

По-рано съветникът на Зеленски Арестович каза, че Украйна е готова да обстрелва Крим с американските реактивни системи за залпово изстрелване HIMARS. 

Въоръжените сили на Украйна вече използват самоходни гаубици M109A3 на фронтовата линия и ги използват за унищожаване на враговете. Това оръжие е предоставено от Норвегия.

Украинские воины и М109А3

Това съобщи в събота, 4 юни, главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал Валери Залужни. Той заяви, че M109A3 поразява цели с висока точност.

Воины ВСУ заряжают М109А3

„Както моите артилеристи отбелязват, ключовата разлика между тези оръжия и съветските модели е, че те са направени за хора."
В зимно време, когато е възможно обледеняване на корпуса, разработчиците леко го гумират, за да не се подхлъзне екипажът. Войниците бяха доволни дори от такива прости елементи като кошници за лични вещи, заварени по ръбовете на кулата“, пише Залузни.

Дуло М109А3

Генералът добави, че M109A3 има по-голям калибър и по-мощни боеприпаси в сравнение със съветския му еквивалент. Обхватът на стрелба на това оръжие е до 22 километра.

Выстрел из гаубицы М109А3

Воин ВСУ во время работы с норвежской гаубицей

М109А3 на передовой

Опитните артилеристи, както отбеляза Залужни, също похвалиха норвежките гаубици за удобството на зарядите, херметически затворени и абсолютно идентични, което се отразява на точността на разширяване при изстрел.

Боеприпасы к М109А3

„Моите хора овладяха лесно M109A3 за една седмица“, подчерта главнокомандващият въоръжените сили на Украйна.

Украина получила М109А3

Той благодари на норвежкия народ за помощта. „Разчитам на по-нататъшната подкрепа на страните партньори в средствата за огнево унищожаване на противника, чието предимство в артилерията и реактивните системи за изстрелване е основната причина за нашите загуби. Без незабавно доставяне на далекобойна артилерия и MLRS, за нас става все по-трудно да възпираме агресора“, обобщи генералът.