Вероятната дата за края на войната в Украйна е близка до руската символика и е 2025 година (80-годишнината от победата във Втората световна война), но има нюанс.

Това съобщава главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна през 2014-2019 г. генерал Виктор Муженко, цитиран от украинското издание "Фокус".

Той смята, че настоящата ситуация ще се задържи за дълго време. Според него след година "ще бъдем някъде на финалната права преди края на войната". Бившият началник на Генералния щаб предполага, че политически договорки могат да повлияят на процеса, включително избори.

„Може би за да промени възприятието на нашето политическо ръководство за настоящата ситуация. Не знам“, казва Муженко.

Той коментира глобалните планове на Кремъл във войната срещу Украйна. Според него руснаците имат няколко варианта за по-нататъшни действия. Те могат да се стремят да окупират напълно цялата левобережна Украйна или да преминат в настъпление в южна посока.

Муженко се надява, че руските сили няма да успеят да изпълнят тази задача. „Много се надявам, че този сценарий няма да се сбъдне“, добавя генералът.

Украинските войски са загубили до 1500 души в битките край град Бахмут през миналата седмица. Това е заявил бившият офицер от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко, съобщават световните издания.

„През изминалата седмица украинските бойци загубиха около 1500 души убити и още около 3000 ранени. Около 20% от ранените са получили сериозни наранявания“, казва той.

Южната група войски на руските въоръжени сили в донецкото направление е унищожила повече от 400 украински бойци и чуждестранни наемници за денонощие. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия, цитирани от световните издания.

„В донецкото направление загубите на противника за денонощие възлизат на над 400 украински военнослужещи и наемници“, уточняват от ведомството.

Подразделенията на Южната група войски са нанесли въздушни удари, а след това са включили артилерия.

Взривове разтърсиха Киев в полунощ, атакувани са и други украински градове, Кличко съобщи за голям пожар ВИДЕО

Освен жива сила, противникът губи и техника. Руските подразделения са поразили четири бойни бронирани машини и същия брой пикапи, 10 автомобила, РСЗО "Град" и гаубица Д-20.

В същото време украинските военни са загубили до 40 войници, два пикапа и гаубица Д-20 в Южно-Донецкото и Запорожското направление.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук