Украинските военни започнаха контраофанзива в Херсонска област. Нашите войници настъпват в посока Киселевка, Солдатское и Александровка.

Село Таврийски е върнато под контрола на Украйна. Това съобщиха от градския съвет на Херсон.

ВСУ пошли в контрнаступление в Херсонской области: карта боевых действий

"Украинските войски провеждат контранастъпление по направленията Киселевка, Солдатское и Александровка в Херсонска област. Село Таврически е изцяло под контрола на Украйна", се казва в доклада.

Също така, градският съвет на Херсон публикува актуална карта на военните действия в района на Херсон.

По-рано OBOZREVATEL съобщи, че партизани взривиха кола с полковник от руската армия и трима нашественици в Херсонска област. Също така "народните отмъстители" елиминираха двама руски генерали, единият от тях подготвял "референдум".

Украински бойци, блокирани в завода "Азот" в Северодонецк, настояват да бъдат освободени в Лисичанск заедно със заложниците, съобщават руски медии.

Според агенцията около триста бойци сега остават в завода.

"Те влязоха в преговори с нас, условието им е да ги освободят в съседен Лисичанск заедно с цивилни заложници. Разбира се, това не ни устройва", казва източникът.

Съобщава се също, че всички пътища за излизане от завода за бойците са отрязани. С тях е установена връзка и явно преговорите ще продължат. Освен това, според източника, в бомбоубежищата на "Азот" има повече от хиляда цивилни, включително служители на завода, членове на техните семейства и жители на съседни квартали.

По-рано посланикът на Луганската народна република в Руската федерация Родион Мирошник заяви, че украински бойци, блокирани в химическия завод Азот в Северодонецк, търсят контакти за преговори.

Според дипломата „отделни представители на бойците се опитват да влязат в контакт със съюзническите сили и поставят някои условия“.

Мирошник отбеляза, че на украинските въоръжени формирования е казано ясно: те трябва да сложат оръжие и да се предадат, няма да бъдат приети никакви други условия.

Освен това, според Мирошник, до 400 украински войници са блокирани в завода "Азот" в Северодонецк.

Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник каза, че военните не могат да действат по-настоятелно на територията на завод "Азот" в Северодонецк, където е блокирана голяма група украински военни, тъй като това е обект на химическата промишленост.

Той подчерта, че основната задача е да се почисти индустриалната зона, "за да не се направи някаква екологична катастрофа".


В южната част на Украйна ситуацията е стабилно напрегната по линията на сблъсъка. Руските войски укрепват позициите си и набират резерви.

Това съобщиха от оперативното командване "Пивден" във Фейсбук.

Стало известно о ситуации на юге Украины / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

„Противникът укрепва отбранителни линии, издърпва резерви, опитва се да защити създаденото от него водоснабдяване от Херсон до Крим. Около Северно-Кримския канал са изградени защитни стоманобетонни конструкции, увеличен е броят на блокадите по пътищата за достъп и близо до мостове“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че е регистрирана активността на нашествениците, които с помощта на военнотранспортната авиация осигуряват логистика на своите части от Крим и в обратна посока.

Достатъчно интензивни бойни действия се водят на административната граница със съседните региони и в района на Бериславски на Херсонска област.

„Има много повредени къщи и сгради, ранени цивилни, убит добитък. В региона има проблем с лекарствата, бебешките храни и други хуманитарни стоки, доставката на които от контролираната от Украйна територия е блокирана, а нашествениците не извършват от Крим“, казаха от ОК „Пивден“.

Войници от Народното опълчение на Донецката народна република съобщиха на кореспондента на руска медия Александър Сафиулин за засилващия се обстрел от въоръжените сили на Украйна в посока Авдиевка.

"Съдейки по обстрела, сигурно доставят нещо. И по честота, и по интензивност. Само ни обстрелват - хвърлят мини, Градове.

апоследък почти всеки ден пристигат. Имаше и тихи мини", каза боец от Народната милиция на ДНР с позивна Кап.

Образуваните по пътищата кратери също говорят за последствията от обстрела от украински защитници. Кап каза пред руския кореспондент, че е работил като учител в училище номер 116, където е преподавал основна военна подготовка. Още в началото на спецоперацията украинските отбранители обстрелвали това училище, превръщайки сградата в руини.