Следващата година САЩ и НАТО ще проведат най-големите учения от 25 години насам и ще отработят сценарий за прехвърляне на войски и техника в случай на война с Русия, съобщава немският портал Telepolis.

Германия ще се превърне в основната точка за прехвърляне на „Защитник на Европа 2020“. Спорно е обаче дали САЩ искат да защитят Европа или да си осигурят надеждна база за военни действия. Освен това никой не мисли за тяхното въздействие върху цивилното население и околната среда.

През следващата година САЩ ще проведат най-голямото военно учение през последните 25 години и ще прехвърлят американско подразделение в Европа, като ролята на основния пункт за прехвърляне ще бъде възложена на Германия, според немския портал Telepolis, цитиран от pogled.info.

Междувременно предпочитат да не говорят за това какво очаква населението в случай на война, казва авторът на статията Флориан Рьотцер.

След срещата на върха на НАТО в Брюксел генерал Бен Ходжис и Брадли Боуман от Фондацията за защита на демокрацията отбелязаха с оптимизъм триумфа на съюза като „общност на ценностите“, обединяваща свободните нации и „защитаваща демократичните принципи от авторитарните противници“.

В същото време те не споменаха нито една дума за членството на Турция в НАТО, въпреки че по тяхното определение авторитарните държави не са членки на алианса, подчертава немският журналист.

Враговете на НАТО са ясно идентифицирани, отбелязва изданието. Те включват Русия, а сега и Китай: алиансът е готов дори да влезе в икономическа война и да се отбранява от китайската техника на компанията Huawei. А тези, които не го правят, ще бъдат откъснати от информационния поток на американските специални служби.

Според Ходжис и Боуман НАТО "ограничава руската военна агресия" в продължение на 70 години, при това се създава впечатлението, че Съветският съюз, а по-късно и Русия, само чакат удобен случай най-накрая да се отправят да завоюват  Запада, иронизира авторът на статията.

Както отбелязва Telepolis, САЩ са далеч от идеята да напуснат НАТО. Според проучвания 62% от американските граждани положително оценяват алианса. В Европа има 64 хиляди американски военнослужещи, 35 хиляди от тях са в Германия.

През следващата година въоръжените сили на САЩ, заедно с някои страни от НАТО, ще извършат „най-голямото за последните 25 години прехвърляне на американски войски в Европа за провеждане на ученията“ Defender-Europe 20 («Защитник на Европа — 2020»).

Заявено е участието на 20 хиляди американски военнослужещи, тоест една дивизия, както и 9 хиляди войници, разположени в Европа. Общо 37 хиляди военнослужещи ще участват в маневрите, 8 хиляди от тях - от европейските страни. Заедно с Националната гвардия, която също трябва да отдели 7 хиляди души, общият брой на участниците ще бъде 44 хиляди.

Предполага се, че съпътстващото оборудване да бъде преместено от четири американски щата в осем европейски държави и оттам да бъде разпределено на мултинационални звена в различни опорни пунктове. Бази за прехвърляне трябва да бъдат Антверпен в Белгия, Влисинген в Холандия, Бремерхафен в Германия и Палдиски в Естония.

Техниката от военните лагери в Белгия, Германия и Холандия също ще участва в ученията и ще бъде транспортирана на хиляди километри по железопътни и шосейни магистрали, което в крайна сметка ще се усеща с месеци от всички наоколо, според изданието.

Това ще засегне десетки хиляди войници и цивилни в тези страни, а в Бундесвера гордо обявяват, че Германия ще се превърне в „централен логистичен пункт за прехвърляне“. Наред с ученията през април и май 2020 г. ще се проведат и други годишни учения като Saber Strike 20 («Удар с нож — 2020»), Dynamic Front 20 («Динамичен фронт — 2020»)и още пет други.

Целта на американските войски е да бъдат в състояние на готовност „да се пребазират, да се сражават и да спечелят еднозначна победа в общия конфликт с всеки почти равноценен противник на различни бойни полета“. Ученията ще се провеждат между другото в Белгия, Холандия, Германия, Полша и балтийските страни, както и в скандинавските страни. Общо 18 държави от НАТО ще участват в тях.

В Бундесвера заявиха по този повод: „Чрез тези учения САЩ ясно говорят за ангажираността си към сигурността на Европа. В същото време ученията показват, че европейските партньори надеждно подкрепят общите действия и ги осъществяват." 

Досега се отработваше само предислокация или ротация на отделни бригади, но сега Германия ще се превърне в опорен пункт за преразпределяне на пет пъти по-голямо подразделение. Това повдига въпроса дали САЩ искат да защитят Европа или да формират надеждна база за себе си, поради което е необходимо постоянно да се говори за "руска агресия", подчертава Флориан Рьоцер.

Предполага се, че по време на учението ще бъдат изпитани всички системи, свързани със стратегическото укрепване или предислокацията на големи военни формирования, за да се осигури колективна отбрана със силите на партньорите от алианса, като се използва европейската логистика, инфраструктура и техническо взаимодействие. „Военната мобилност“ трябва да бъде проверена в реални условия, отбелязва изданието.

В бъдеще ученията Defender трябва да се провеждат всяка година - ту с концентрация в Европа срещу Русия, ту след това в Тихия океан срещу Китай, пише Telepolis. НАТО също трябва да играе все по-важна роля в това. Новите военни техники и използването на ИИ за много различни цели също трябва да бъдат тествани, като проверката на горите за откриване на тежка военна техника, свалянето дронове или координирането на артилерийския огън.

Според автора на статията е съвсем очевидно, че това ще бъде истинско събитие от гледна точка на климата. Ясно е обаче, че НАТО няма да фиксира влиянието на ученията върху околната среда, въпреки че това би било интересно. 

"Обичат да оставят без внимание емисиите, осъществявани от въоръжените сили.", пише немският портал. Влиянието на военните действия върху климата и околната среда не се обсъжда нито в Афганистан, нито в Либия, Сирия или Ирак.

Любопитно е също, че алиансът се готви за война с почти равен противник, който освен това разполага с ядрени оръжия като Русия, но във военното планиране обръщат внимание само на бързото придвижване на войските към фронтовата линия, но никой не мисли за последствията от такъв конфликт. което ще причини огромни щети и опустошения и ще доведе до големи жертви на цивилни от двете страни.

Как да защитим населението? Трябва ли да отново да се строят бункери и да взема противовъздушна отбрана? Не трябва ли по време на такива учения да се обяснява на хората какво ги очаква, ако НАТО със своите военни игри разклати ситуацията и опасността от истинска война се увеличи?

Възможно е военните да не трябва да говорят за това, съгласен е журналистът. Правителството или министърът на отбраната обаче трябва да го направят.

Подгряването на конфликтите и посяването на страхове е изгодно дори и за това, че засилва на износа на оръжие, отбелязва статията. Според последния доклад на Sipri, тази схема работи: през 2018 г. са продадени оръжия на стойност $420 млрд, което е с 4,6% повече от година по-рано - но с 47% повече от 2002 г.

Терористичните актове на 11 септември и войните в Афганистан и Ирак подчертано стимулираха ръста на отбранителната промишленост, особено в Америка, и осигуриха на сектора високи доходи.

Класацията разглежда само сто от най-големите концерни, свързани с отбраната без Китай. Съответно дялът на американския износ на оръжие представлява 59% от световните продажби. Първите пет компании в бранша се намират в САЩ.

Руските компании изостават - техният пазарен дял е само 8,6%, което е по-малко, отколкото беше през 2017 г., въпреки че Русия активно разчита на своя отбранителен износ. Третото и четвъртото място се заемат от британските и френските предприятия от отбранителния сектор, докато Германия се нарежда на петата позиция, заключава Telepolis.