От октомври руската армия се опитва да превземе град Авдеевка в Донецка област. Сега е започната третата вълна на офанзивата.

Руските сили са успяли да завземат територия с отпадъци от различни индустрии близо до града, да разширят сивата зона между селата Красногоровка и Степное в северната част на Авдеевка, а също така да достигнат промишлената зона на Авдеевка.

Майорът Максим Морозов, който участва в боевете за Авдеевка от 2014 г., е разказал за боевете край града, информира украинското издание "Фокус".

По думите му ситуацията в южната част на града е трудна, но контролируема. Това са селищата Первомайское и Северное. Руснаците се опитват да напреднат тук, но не успяват.

Ситуацията е по-сложна, казва Морозов, в центъра, в района на промишлената зона.

"Ситуацията там е просто критична. В промишлената зона има постоянни боеве. Самата промишлена зона просто се превръща в купища строителни отпадъци. Там сега е критично поради причината, че просто няма къде да се поддържа отбраната.

На север , ако говорим за "Коксохим", там сега виждаме постоянни опити на руснаците да влязат в завода, постоянни щурмови действия, въздушни удари, управляеми бомби. Още по на север са селата Степное и Керамик. Там също има постоянни битки - противникът разширява сивите зони и се опитва да ги вземе под свой контрол“, казва Максим Морозов.

Той отбелязва, че ако украинските сили трябва да се оттеглят от промишлената зона, това ще бъде много критично.

"След промишлената зона идва старата част на града, където има частни постройки. Разбира се, там ще бъде много трудно както за нас, така и за противника да се закрепи. Това най-вероятно ще бъде сива зона и нашите отбранителни линии ще стигнат по-далеч.

Тоест, ако обмисляме някакъв критичен или просто отрицателен вариант в промишлената зона, то тогава следващото ще бъде нискоетажна сграда, където можем да се "закачим“ Но засега се водят битки за промишлената зона, така че нека първо да се бием за нея и едва когато се превърне в строителен боклук, ще обмислим други сценарии“, казва боецът.

Той добави, че окупаторите вече настъпват навсякъде, а основната цел на Силите за отбрана е да удържат максимално атакуващия потенциал на противника. Ако това може да се направи, ситуацията може да се стабилизира.

"Струва си да се разбере, че противникът вече е задействал всички възможни сили и ресурси. Ако сега имат свободни морски пехотинци, тогава те ще атакуват, ако пък са пристигнали редовни войски, тогава те ще го направят.

Ако затворниците от "Буря Z" са пристигнали, тогава те ще атакуват. Не говорим за това, че щурмовете се извършват от едни и същи редовни части. Те са унищожавани, после се извършва доукомплектоване, така че има постоянна ротация и постоянно се използват резерви", казва Морозов.

Боецът разказва, че руснаците в Авдеевка имат огромен брой дронове-камикадзе, които те използват в големи количества. Използва се и тежка техника, а пехотата непрекъснато се вкарва в атака. Въпреки лошото време щурмът на украинските позиции не спира.

"Пехотата все още се използва активно - тя минава дори без БМП. Ако говорим за участъците в близост до промишлената зона, където има асфалт, там техниката може да се използва и сега. Но по фланговете техниката не се използва, понеже много се забива в земята“, казва Максим Морозов.

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук