Американските танкове Abrams ще бъдат доставени в Украйна в края на 2023 г. или в началото на 2024 г., като ще бъдат закупени от поточната линия. За това пише Washington Post в голяма статия, посветена на епопеята с преговорите за Leopard-2.

Авторите на публикацията са разговаряли с голям брой официални лица, участващи по един или друг начин в преговорите за доставка на западни танкове за Украйна. Те признаха, че САЩ са обявили доставката на Abrams само защото в противен случай Берлин ще откаже да изпрати своите Leopard. 

За да сломи съпротивата на Олаф Шолц, Белият дом реши да обяви доставката на Киев на 31 танка M1A2 Abrams. Бойни машини обаче няма да се взимат от складовете на американската армия, а ще се поръчват нови от производителя.

Те ще бъдат изградени без защита с помощта на обеднен уран и ще бъдат доставени по-късно тази или следващата година.

Събеседниците обясниха това решение с факта, че урановата броня е секретна технология и Пентагонът не иска тя да попадне в ръцете на Русия.

Доставки на западни танкове в Украйна

Министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников очаква танковете Leopard и Challenger да пристигнат в Украйна през март. Това ще позволи използването им в пролетната кампания.

В същото време заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд заяви , че американските танкове Abrams определено няма да имат време да пристигнат в Украйна до пролетната офанзива.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук