Американските анализатори от списание The National Interest оповестиха нов сценарий на блицкрийга на Русия в Балтика. Ако предишните аналогични документи предричаха, че нахлуването ще отнеме няколко денонощия, новият отрежда за това едва „няколко часа”.
Според мнението на анализаторите, Въздушнодесантните войски (ВДВ) ще овладеят Талин и Рига толкова бързо, че в щабовете на НАТО няма да успеят да схванат какво става.
 

Сега списание The National Interest решил да поспори с публикувания преди година доклад на изследователския център Rand Corporation, свързан с ВВС на САЩ. В този доклад се твърди, че Русия в случай на нахлуване в Балтика е способна да достигне столиците на Латвия и Естония за по-малко от 3 денонощия.
 
The National Interest е уверен, че Русия може да овладее Балтика за броене часове като използва ВДВ. При този вариант Русия ще предприеме ракетно нападение и авиационни удари, „които ще смажат отбраната в Балтика”, а след това ще проведат операция на ВДВ и ограничено въвеждане на сухопътни войски в Литва от страната на Калининград.
 
„Всичко ще приключи още преди Алиансът да разбере какво става” – се казва в публикацията.
 
В потвърждение на сценария се сочат данни на Международния институт за стратегически изследвания. Според него през миналата година Естония имала 5300 редовни сухопътни войници, Латвия – 4400, а Литва – 6000 души. Още след първите ракетни и авиационни удари, при сриване на всички комуникации в държавата, те ще бъдат извадени от строя.
 
Войските от резерва изобщо не се вземат пред вид, защото няма да има време за задействането им.
 
При това според оценката на The National Interest, Русия в най-добрия случай може да задейства едва половината (10 хил.д.) от своите ВДВ заради недостиг на транспортни самолети – тя има едва 92 машини Ил-76.
 
Прогнозата на списанието се опира на данни от проведените 18 учения  с участие на ВДВ.
 
Списанието твърди, че сега РФ разполага в Калининград с две мотострелкови бригади и бригада морска пехота, с обща численост 14 000 души и поддръжка от артилерийска бригада.
 
Според руския вестник ВЗГЛЯД, преди 25 г. 11-а армия е напълно разформирана и са оставени незначителни подразделения, които и дори от теоретична гледна точка не представляват заплаха за НАТО.
 
В началото на 2010 г., по открити източници числеността на сухопътните войски в Калининградския отбранителен район възлиза на 10 500 войници плюс 1100 морска пехота. В областта се намират почти 500 танка, около 500 БМП и БТР, не по-малко от 600 оръдия.
 
Впрочем докладите на Rand Corporation за необходимите 3-денонощия за превземането на Балтика, изглеждат на Пентагона твърде сериозна сила. През това лято докладът беше използван от зам.-министъра на отбраната Майкъл Карпентър в една сенатска комисия като аргумент, че Русия може да завладее Балтика за 60 часа.
 
Превод и редакция: БЛИЦ