От месеци защитници на животните наблюдават свинеферма, разположена близо до северозападния испански град Бургос.

На снимки от нея се виждат плъхове и червеи в оборите, трупове на прасета, изяждани от други прасета, и умиращи животни, които по-късно стават плячка за лешояди.

Във фермата се отглеждат няколко хиляди животни. Мястото е опасано с ограда, под едно дърво е паркиран трактор. Наоколо са нахвърляни мъртви животни. А в близката гора екип на АРД се натъква на безброй кости и черепи. Истински пир за лешоядите, които в този регион са многобройни. Месо от тази ферма е стигнало и до Германия, пише АРД.

Процъфтяващ бизнес със съмнително качество

Вероятно подобни ферми е имал предвид Алберто Гарсон, бивш испански министър за защита на потребителите, когато преди две години заяви, че свинското месо от Испания често е с ниско качество и произлиза от животни, подложени на страдания. Гарсон насочи прожекторите към един процъфтяващ бизнес в Испания.

Докато популацията на прасета в Германия е намаляла с 25% през последните години, броят им в Испания за 10 години се е увеличил с 35%, сочат данните на Евростат, цитирани от АРД.

Според испански източници в момента в страната се отглеждат повече от 50 милиона прасета. Природозащитната организация "Грийнпийс" говори за промишлено производство на месо, което в Испания се е "разпространило безконтролно".

По данни на АРД и испанското издание "Ел Пайс" месо от свинефермата край Бургос, в която животните са отглеждани в ужасяващи условия, е било внасяно и в Германия и по-конкретно - от компанията Campofrio.

Големите хранителни вериги потвърдиха информацията, но уточниха, че Campofrio вече не се снабдява с месо от фермата край Бургос. Испанското предприятие е потвърдила информацията. В същото време обаче неговият собственик дава противоречива информация относно доставките.

Количество вместо качество?

"Грийнпийс" вижда проблема в системата. Производителите на месо се стремят да произвеждат колкото се може по-бързо и по-евтино, а това неминуемо се отразява на качеството на храната.

Тъй като животните са натъпкани плътно едно до друго, животновъдите се нуждаят и от големи количества лекарства. "Испания е страната в Европа, в която се използват най-много лекарства в животновъдството. Това се дължи именно на промишления модел на производство на месо", казва говорителят на Грийнпийс в Испания Луис Ферейрим.

Миналата седмица неправителствената организация Animal Welfare Observatory подаде сигнал срещу въпросната свинеферма. Обвиненията са в жестокост към животните и измама на потребителите, които са смятали, че купуват месо от добре отглеждани животни.

Месната индустрия има силно лоби в Испания. Когато през 2021 година бившият министър за защита на потребителите публично разкритикува сектора, министър-председателят Педро Санчес замаза скандала и заговори за "съвършено приготвени пържоли", припомня АРД.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук