Националният съвет за борба с дискриминацията в Румъния се самосезира във връзка със случай на двама законно наети работници от Шри Ланка, за които бе съобщено, че ще бъдат изтеглени от производствената линия в местна хлебарница, тъй като жителите не желаят да купуват хляб, направен от тях, съобщава агенция "Медиафакс".

Над 300 души се събраха днес в Културния дом в село Дитръу, окръг Харгита, за да обсъдят ситуацията с двама граждани на Шри Ланка, законно наети на работа в местната хлебарница.


Присъстващи на събранието заявили, че не искат емигранти в селото. Хлебарницата има над 90 работника, като 18 от тях са местни жители на Дитръу, а останалите живеят в района.

Поради недостиг на персонал, собственикът на хлебарницата наел законно двама души от Шри Ланка. Местните жители обаче са недоволни, тъй като сметнали, че чужденците са нелегални имигранти и се страхували, че ще създадат проблеми в селото.

Собственикът на хлебарницата се извини на местното население за създаденото неудобство и предложи да извади работниците от Шри Ланка от производството и да им възложи друга работа.

Председателят на Националния съвет за борба с дискриминацията съобщи днес за агенция "Медиафакс", че съветът се е самосезирал по случая и в понеделник ще предложи стартиране на съответната процедура.