В южната посока украинските морски пехотинци брилянтно удариха камуфлажно оръдие на руснаците.

„В южното направление артилеристите от 406-а отделна артилерийска бригада на името на генерал-коронер Алексей Алмазов от командването на Корпуса на морската пехота на ВМС на Въоръжените сили на Украйна откриха и унищожиха камуфлажно 152-мм оръдие на противника 2А36 „Гиацинт-Б“, “, съобщават морските пехотинци, пише УНИАН.

Отбелязва се, че въздушното разузнаване е открило камуфлажно оръдие. След това, след като получи координатите, артилерийският екипаж унищожи целта с високоточен снаряд.

Украинските защитници разпространиха съответното видео, на което се вижда как окупаторите се опитват да скрият оръдие сред зелени площи. Изведнъж избухва експлозия и мощната военна техника се превръща в скрап.

2A36 "Гиацинт-Б" е съветско прикачно оръдие с калибър 152 мм. То има голяма огнева мощ, мобилен е и може да бъде транспортирано на всякакви разстояния с железопътен, воден и въздушен транспорт.

Според някои доклади оръдието 2А36 (в буксируем вариант) има най-голям обсег на стрелба (40 км с активен реактивен снаряд) от всички артилерийски системи с подобен калибър (152 мм), приемани някога на въоръжение в СССР и Русия след средата на 20 век.

Предназначено за потискане и унищожаване на жива сила, огнестрелно оръжие и военна техника, разположени на марш, в многолюдни райони и крепости. Оръдието е подходящо за използване при различни метеорологични и климатични условия.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук