Според журналисти по нашумялото дело вече са разпитани над 50 военни, включително командири на различни части. 

Дори бяха зададени въпроси към главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна. Военните обаче се съмняват, че цивилните имат достатъчно опит и разбиране за военните дела, за да ги съдят, пише украинският Фокус.

На 24 февруари 2022 г. руските войски прекосиха провлака в Крим и нахлуха в континентална Украйна, напредвайки на повече от 200 километра на юг. Много украинци питат защо не са взривени мостовете на провлака и защо не е организирана по-ефективна защита. Това пише в свое разследване BBC.

Проливът Чонгар и провлакът, свързващ Крим и Украйна, се смятаха за трудни за преодоляване с подходяща защита. Мостовете обаче не бяха взривени и руските сили бързо се придвижиха в Украйна. Бяха повдигнати въпроси за това дали е имало предателство или саботаж, който е попречил на мостовете да бъдат взривени, или дали е било липса на готовност и миниране.

карта, сдача юга, наступление ВС РФ, херсон, наступление на херсон, захват херсона

Представители на Министерството на отбраната и Генералния щаб твърдят, че мостовете са били минирани, но руските сили са десетократно превъзхождали украинските и взривяването на мостовете не би променило ситуацията. Военните също така отбелязват, че в други посоки не е имало мостове през Армянск и Перекопск и руската армия напредва по суша към Херсон и Нова Каховка.

Генерал-майор Андрей Соколов, който командваше отбранителния сектор на юг, твърди, че руските сили са били много по-големи и са успели да напреднат бързо, дори ако мостовете са били взривени. Така със силите и средствата, с които разполагаха тогава, украинците трудно удържаха руската офанзива.

Украинският президент Владимир Зеленски и неговият екип настояват за разследване за идентифициране на отговорните за бързото настъпление на руските войски от Крим към района на Херсон. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов и началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов също подкрепят идеята за разследване и твърдят, че няма окончателни отговори на въпросите за причините за това развитие на събитията. Депутатите от Радата също призовават за разследване и идентифициране на отговорните за недостатъците в отбраната в Южна Украйна.

Разследването, започнато от Държавното бюро за разследване (ДБР) на Украйна, включва случай на неадекватна защита на Херсонска област, довела до бързото окупиране на тази територия от Русия по време на войната. Разследването започна на 11 април 2022 г., но информацията за него остава ограничена. Държавното следствено бюро заяви, че разследва случая по статии за държавна измяна и немарливо отношение към военната служба.

Въпросите за неправилна организация на минирането на мостове и язовири в района на Херсон също са включени в разследването. В публичното пространство и преди се спекулираше за предателство от страна на бивши разузнавачи, но разследването не потвърди връзка с тези лица. Въпросите за отбраната на Южна Украйна обаче остават важни и депутатите от Радата призовават за разследване, за да се установят отговорните за пропуските в отбраната.

Като част от разследването на случая с неадекватна отбрана на Херсонска област, довела до бързата окупация от Русия, следователите разпитаха множество военни и длъжностни лица. Сред разпитаните има генерали, командири на военни групировки, както и бивши ръководители на административни звена в областта.

Вътрешна информация потвърждава, че следователите разпитват висш военен персонал и командири като част от разследването. Сред тях са генерали като командващия Обединения оперативен щаб на въоръжените сили на Украйна Сергей Наев, бивши командири на група войски Юг, включително Андрей Ковалчук ​​и Андрей Соколов, както и командири на други военни формирования, участващи в тази операция. 

Свои показания даде и бившият началник на Генералния щаб Виктор Муженко. Той се присъедини към висшето военно командване сутринта на 24 февруари 2022 г. и участва във важни решения в щаба. В интервю за Факти през март 2023 г. генерал Муженко сподели информация за своя разпит, като отбеляза, че той е един от първите високопоставени военни, поканени на разпит. Бяха му зададени въпроси за съществуването на определени планове и причините за събитията. Генералът призна наличието на планове и изрази увереност в необходимостта от разследване на случилото се.

Източници на BBC твърдят също, че е разпитан и друг бивш началник на Генералния щаб - генерал Руслан Хомчак. Освен това, бивши лидери на Херсонска област, включително Генадий Лагута, който беше намерен мъртъв в Киев на 16 септември, също са свидетелствали като част от разследването.

Освен това, според журналисти, следователите са се свързали и с Валери Залужни, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, за разговор в рамките на това разследване. Към момента Залужни е без процесуален статут по това дело и не е имало официална призовка за разпит. Въпреки това е възможно неговият статус да се промени в бъдеще. В тази връзка случаят с окупацията на Юга вече се нарича в тесни политически кръгове „случаят Залужни“, отбелязва медията.

Разследващите разпитаха и бившия командир на 59-та мотострелкова бригада, отбранявала юга, полковник Александър Виноградов. Общо повече от петдесет души са свидетелствали по делото.

Трябва да се отбележи, че участието на бивши офицери от разузнаването, за които имаше предишни предположения, в „капитулацията на юга“ не беше потвърдено.

Един от участниците в събитията на границата с Крим, военният Иван Сестриватовски, твърди, че е трябвало да взриви мостовете на Чонгар, но не е успял да го направи поради неизправност на механизма или въздействието на руски обстрел и саботьори. По-късно той беше разпитан по този въпрос.

Един от ключовите въпроси, повдигнати от военните по отношение на разследването на окупацията на юг, се отнася до способността на цивилните следователи от ГБР да проведат адекватно разследване. Военни служители изразиха опасения относно липсата на военен опит и експертиза на тези следователи, особено по въпросите на военните решения и действия.

В много страни от НАТО такива случаи се разследват от военна полиция, но в Украйна за девет години война такава структура така и не беше създадена.

Министерството на отбраната заяви, че работи върху модел на военно правосъдие, но развитието е бавно. Едно от предложенията е да се създаде Военна полиция на базата на Военна служба на реда с основна задача разследване на военни дела.

Да припомним, че през юли миналата година беше съобщено, че бившият шеф на украинската служба за сигурност в Крим Олег Кулинич и бившият заместник-секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Владимир Сивкович, заподозрени в държавна измяна, са работили за Русия от юни 2019 г. Те създадоха основа за бърза, практически безпрепятствена окупация на южните райони на Украйна.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук