Украинските сили за отбрана унищожиха почти две роти и два склада с боеприпаси на руснаците в таврийското направление.

Бригаден генерал Александър Търнавски, командир на Таврийската оперативно-стратегическа групировка на силите, каза, че работата по унищожаването на противника продължава, пише УНИАН.

По-специално, ракетните и артилерийските части на Силите за отбрана на Таврическото направление изпълниха 803 огневи мисии през деня.

„Загубите на противника в убити и ранени възлизат на почти две роти“, подчерта бригадният генерал.

Търнавски каза, че са унищожени и повредени повече от 10 единици въоръжение и военна техника. По-конкретно, бронетранспортьори, 3 единици 120 мм минохвъргачки и една 82 мм минохвъргачка, противотанково оръдие МТ-12 Рапира, самоходна гаубица 2С19 Мста-С.

Унищожени са и два вражески склада с боеприпаси.

Както съобщи УНИАН, общите бойни загуби на Русия в Украйна от началото на агресивната пълномащабна война възлизат на приблизително 207 910 ликвидирани души, включително 470 през последното денонощие.

Русия също загуби: повече от 3800 танка, 575 реактивни системи за залпов изстрел; 313 самолета; 298 хеликоптера; 18 кораба и катера и 454 единици специална техника.

Министерството на отбраната на Русия съобщи за успешни настъпателни операции в Мариинско направление, пишат чуждестранните агенции.

Щурмови отряди на 5-та мотострелкова бригада и отрядът на специалните сили „Ахмат“ успешно провеждат настъпателни действия в Мариинско направление. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков.

„В Мариинското тактическо направление щурмовите отряди на 5-та мотострелкова бригада и отрядът на специалните части на Ахмат провеждат успешни настъпателни действия“, каза представителят на военното ведомство по време на брифинг.

По-рано беше съобщено, че войниците от специалните части на Ахмат са получили заповед за предислоциране и сега Донецката народна република става тяхна зона на отговорност. Според ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров чеченските части са изправени пред задачата да преминат към активни военни действия и да освободят редица населени места.

Въоръжените сили на Украйна ще започнат многократно обявяваното контранастъпление през лятото. Това съобщи пред CNN Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ, пишат чужди агенции.

„Искаме Украйна да има всичко необходимо, за да се защити, докато се готви да започне офанзива през лятото“, каза говорителят на Белия дом.

Официальный сайт президента Украины

Кърби добави, че САЩ ще продължат да доставят отбранителни системи и "военни доставки" на въоръжените сили през цялото лято. Той избегна пряк отговор на въпроса кога точно ще започне контранастъплението, като отбеляза само, че американските военни са били „в контакт“ с украинците от самото начало на планирането на тази операция.

Освен това по-рано съветникът на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михаил Подоляк заяви, че контранастъплението на въоръжените сили на Украйна уж вече е започнало.

Украйна заплашва повече от месец, така че руската армия е напълно готова за нападение, пишат агенциите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук