Шкембе чорбата е традиционно българско ястие, което се приготвя от свинско или телешко шкембе.

За тези, които спазват Коледните пости, каналът „Хапка“ във vbox7 показва един вкусен и лесен начин да приготвят веган шкембе чорба - алтернатива на оригиналната супа.

Такива вкусни яйчица през живота си не бях яла!

Ето необходимите продукти:

250 г гъби кладница
250 г гъби кралска печурка
100 г кокосово масло

1 пълна с връх с.л. пушен червен пипер
4 скилидки чесън
1 л овесено мляко

100 мл ябълков оцет
½ ч. л. хрян
лют червен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Сложете тенджера на котлона и сипете кокосовото масло. Почистете и нарежете гъбите.

Сложете ги в загрятата мазнина , за да започнат да се готвят. Добавете и ситно нарязания чесън. Задушете , докато започнат да освобождават водата и ароматите си. Добавете пушения червен пипер. Разбъркайте.  Налейте вода, колкото да покрие гъбите.

Толкова вкусна гъбена супичка през живота си не сте яли!

Оставете сместа да заври под капак, за да стане вкусен гъбен бульон. Посолете. Сипете млякото и отнемете съда от котлона. Отделно в купичка смесете настърган чесън, хрян и ябълков оцет, а в отделно съдче поднесете лютия пипер.