Знаете ли какво е общото между кафето, аспержите, кокосовото масло? Всички тези храни, не само ни осигуряват важни хранителни елементи, но и се грижат за прочистването на артериите, пише az-jenata.bg.
По този начин благоприятстват здравето на сърцето, намалявайки риска от натрупване на плаки, които са едни от виновниците за появата на сърдечни проблеми.

Спирулина

Спирулина може да закупите от всеки биомагазин. Синьо-зелените водорасли на прах регулират нивата на липидите в кръвта, но също така ще ви осигурят и здравословно количество протеини. 
Спирулина също са с високо съдържание на алфа-линоленова киселина, която спомага за намаляването на артериалното възпаление и подобрява сърдечносъдовото здраве.

8 признака за непоносимост към глутен, които не трябва да игнорирате

Ленено семе

Лененото семе спомага не само за подобряване на метаболизма и храносмилането, но и се грижи за здравето на артериите. То е един от най-добрите източници на алфа-линоленова киселина. Важно е преди консумация да го счуквате добре или да го смилате, за да се усвоят всички полезни вещества от него от организма ви. Лененото семе спомага за намаляване на високото кръвно налягане, триглицеридите. Може да го добавяте към ястия, кисело мляко, овесена каша, смутита и други.

Куркума

Куркуминът, основният компонент на куркумата, е мощен противовъзпалителен агент. Добавянето на куркума към вашето хранене може значително да намали риска от възпаление и увреждане на артериалните стени в резултат на натрупване на плаки и кръвни съсиреци.

Семена от чиа

Семената от чиа неслучайно са наричани суперхрана. В тях се съдържат фибри и алфа-линоленова киселина, които помагат за поддържането на артериите чисти. Също така консумацията на семената спомага по естествен начин да регулирате кръвното налягане, триглицеридите и холестерола.

Избавете се от токсините в черния дроб с тази лесна и вкусна рецепта

Спанак

Ако по-рядко хапвате спанак, вече имате добра причина да го направите част от вашето ежедневно меню. Зеленчукът е богат на фибри, калий и фолиева киселина, които спомагат за понижаване на кръвното налягане и поддържат артериите чисти.

Канела

Добра новина за любителите на ароматната подправка. Канелата също е суперхрана, когато говорим за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Тя е богата на антиоксиданти, които допълнително подобряват здравето на сърдечносъдовата система.

Зелен чай

Зеленият чай и особено чай матча, съдържа високи нива на катехини, антиоксидантни растителни феноли, които възпрепятстват усвояването на холестерола по време на храносмилането. За да укрепите допълнително артериите и сърцето си, пийте по 1-2 чаши зелен чай на ден.