Вече може да бъде свалена вината от яйцата, отдавна използвани за правене на бисквитено тесто, като причина за предаване на бактерии в него. Има още една причина да се противопоставим на сладкото, сурово (непечено) тесто от брашно.

Привидно безобидните суровини в него могат да съдържат щамове от бактерията ешерихия коли, които разболяват хората. Брашното е причина за две огнища на възникване на зараза с ешерихия коли в Съединените щати и в Канада през последните две години. Разкриването, че брашното е източник на епидемията в САЩ, която разболява 63-ма души между декември 2015 г. и септември 2016 г., било по-трудно от обичайно разследване на отравяне с храни, разказали изследователи на 22 ноември т.г. в “New England Journal of Medicine”, пише на сайта sciencenews.org.

“Обикновено държавните здравни служби разчитат на стандартни въпросници, за да намерят общ виновник за съобщени заболявания” - казва Самуел Кроу, епидемиолог в Центровете за контрол и превенция на болестите в Атланта, който ръководил проучването. - Но брашното обикновено не се проследява в тези проучвания. Така че, когато първоначалното разследване за заразяването на тези хора доведе до неубедителни резултати, изследователите в областта на общественото здравеопазване се обърнаха към задълбочени лични интервюта с 10 души, които са се разболели.”

Как се убива бактерията в брашното, вижте в най-полезния сайт zdrave.to