Вървим към стихване на COVID вълната, но това не значи, че ще излезем от пандемията бързо и лесно. Това заяви имунологът акад. Богдан Петрунов в сутрешния блок на БНТ.

"Както каза един световноизвестен човек на науката, дори и да превърнем пандемията в ендемия, тя няма да е безопасна. Трябва да се научим да живеем с К-19", уточни той.

"Подобно на грипа всяка година ще трябва да правим имунизация, ще има имунизация с ваксини за циркулиращите варианти. А към това трябва да добавим и лекарствата и спазването на мерките. Тези три неща ще ни спасят до утихване на пандемията", каза още акад. Петрунов.

"Проблемът е голямата изменчивост на вируса. За Омикрон смятахме, че е последен. Оказа се, че други европейски страни и Япония са изолирали нов вариант на вируса", уточни той.

Ужас: Откриха нов силно заразен COVID мутант - стелт Омикрон!

За ползата от ваксините имунологът изтъкна: "В САЩ 92% от починалите са неваксинирани. Тези с две ваксини са 7%, а тези с пълния курс - 1%. Единственото, което имаме в момента, без да разполагаме с доказани лекарства, са ваксините".

"За да са ефективни лекарствата срещу ковид, тяхната ефективност е реална в първите няколко дни. Ако те се взимат след 5-ти, лечението им се свежда до нула. Само като вирусът е попаднал и започва своята репликация, имат ефект. Вероятно ще има още такива лекарства", каза още той.

Проф. Петрунов коментира и това защо ваксинирани хора се разболяват.

"Не по-малко от 10-15% от хората са с имунен дефицит и не могат да реагират пълноценно. Това е много добре известно в медицината. Ваксината като всяко друго лекарство не може да е 100% ефективна. Като добавим, че един куп хора със странични заболявания са имунизирани. Те нямат правилен отговор на имунната система", каза той.