Проф. Тодор Кантарджиев обясни, дали трябва да се притесняваме от антибиотиците в месото
Професорът увери, че в нашата страна ветеринарните колеги спазват правилата за употребата на лекарствата. „При нас лечението са антибиотик не предхожда клането. Също така, във фуражите не се дават антибиотици с цел увеличение на биоматасата, което се правеше през 70 и 80 те години на Запад“, добави той.
Използването на антибиотици за тези цели е забранено и строго се контролира, бе категоричен Кантарджиев.
Експертът обясни също, че когато обаче се използват повече антибиотици в селското стопанство може да се селектират бактерии, които стават резистентни и при човека. Месото обаче се обработва термично и вероятността тези бактерии да попаднат в човешкия организъм е много малка.
Що се отнася до грипните вируси, засега такава циркулация няма. Той предупреди, че е хубаво ваксината трябва да бъде поставена не по-късно от три седмици преди началото на циркулацията на грипа. По неговите думи, началото на разпространението на грипа се отлага засега от хубавото време, защото хората са навън и се разхождат, а не се тъпчат на места, като в градския транспорт.
Последвайте ни
0 Коментара: