Започва предизборната кампания за президентските избори и вота за 47-ото НС на 14 ноември. Социолозите очакват повишен интерес към предстоящите избори.

В студиото на БНТ Андрей Райчев и Геновева Петрова се обединиха около мнението, че избирателите искат порочният кръг на повтарящи се избори да спре и най-накрая да бъде съставено редовно правителство.

Партиите вече са изговорили всичко и няма с какво да изненадат гражданите, смятат още експертите. Най-голямата загадка е какво ще е преразпределението на гласовете, след появата на новата политическа формация.

"Има хора, които са не просто отегчени, те са хипер разочаровани и не от последните два парламента, те принципно, години, десетилетия наред са в подобна ситуация, те най-вероятно отново няма да решат да гласуват", каза Геновева Петрова.

"3 милиона е минимумът, който очаквам да се почват на урните, възможни са и по радикални сценария. Около 3 милиона е нормалното. Никаква умора няма, хората не се отказват от избори, защото са уморени. Какво е уморен, той отива до урната и пуска бюлетина.

Хората са отвратени от ситуацията, като отвратим хората от ситуацията, но те не са отвратени, защото настояват на своята правота. И тука се образува много любопитна ситуация, вотът е същият, не защото сме в някакъв пад, а защото хората мислят така, това е състоянието на главите на българския народ, тая работа започна преди година и половина и не свършва, не получава развръзка", каза Андрей Райчев.

"Въпросът на изборите е един - ще съборят ли ГЕРБ от власт, той стои от юли миналата година. Имаха възможност два пъти да го направят, но не го сториха. Въпросът е защо. ГЕРБ е центристка партия и по никакъв начин не може да бъде съборена от нито едно от политическите крила", посочи социологът. 

По думите му единственият начин да бъде съборена ГЕРБ е да има съюз между ляво и дясно, което десните обявяват, че няма да направят. 

Райчев очаква по-висока избирателна активност на президентските и парламентарни избори на 14 ноември - над 3 млн. души да излязат да гласуват. Никаква умора няма, от какво са уморени хората? Хората настояват на своята правота и не са отвратени от ситуацията, смята социологът.

По думите му новите в политиката са двамата бивши служебни министри Кирил Петков и Асен Василев с политическия проект "Продължаваме промяната", но въпросът е докъде ще стигнат. Те не взимат от другите партии, а тече преразпределение, обясни Райчев.

Той недоумява какви нови компромати срещу политическите лидери могат да се извадят в момента? "За Борисов какво да се каже - че в мазето убива малки деца ли? Казаха се всички гадости, които могат да се кажат. За Нинова същото може да се каже", отчете Райчев. Според него единственият нов скандал е, че новакът в политиката Кирил Петков го мъчат за канадското му гражданство.

Райчев очаква да има широки коалиционни преговори за съставяне на правителство, инициирани от "Продължаваме промяната". 

Според него обаче ПП, ДБ, ИТН и ИБГНИ, ако успеят да прескочат, няма да имат 121 депутати. "Ще имат 110-115. 

Нито ляво, нито дясно е лоша позиция, а позицията ляво и дясно е временна възможна позиция. Има общи възгледи и те трябва да бъдат насочени в нормализация, обясни Райчев, според когото трябва да се направи коалиция с временни задачи, която търпи и ляво, и дясно.

ДБ се кълнат, че единствената им цел е да махнат Борисов и Гешев. Президентът Румен Радев им е символ на тази борба и вместо да застанат зад него, водят нов кандидат - Лозан Панов, който основно говори срещу настоящия държавен глава, коментира Райчев предстоящите президентски избори.

Вместо да се говори за общите задачи, чуваме едно и също - никога с БСП и започват да разказват как пак те ще управляват. Лозан Панов се бие с Радев, вместо да мисли как да отиде на балотаж, каза Райчев.

Партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС вадят ясни кандидати за президентските избори. Преднината на Румен Радев на изборите обаче не го прави на 100% победител, предупреди още Райчев.